FOTOGALERIE. Tradiția rămâne vie la Negrești-Oaș. Cete de colindători pe străzile orașului

Gerul de afară nu a descurajat cetele de colindători veniți să se întreacă în cadrul Festivalului Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă de la Negrești-Oaș. Zeci de ansambluri au demonstrat, prin port și cânt, că vor duce mai departe tradițiile moștenite de la bunici.

A XXI-a ediție a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă ”Zestrea Oașului”, care a avut loc luni la Negrești-Oaș, s-a bucurat de o participare numeroasă atât din partea ansamblurilor folclorice și a grupurilor de colindători, cât și a audienței.

20 de cete de colindători din Țara Oașului și din zonele etnografice Codru, Maramureș și Chioar s-au întrecut la Festivalul care s-a desfășurat în cadrul pitoresc al Muzeului în Aer Liber.

La fel ca în fiecare an, evenimentul a început cu parada colindătorilor, de la Catedrala Ortodoxă la Muzeul în aer liber, unde s-a desfășurat competiția.

Primarul Aurelia Fedorca le-a mulțumit grupurilor de colindători pentru contribuția pe care și-o aduc pentru păstrarea tradițiilor străvechi.

”Încheiem azi ciclul sărbătorilor de iarnă de Sfântul Ioan, cum nu se poate mai frumos. Vă mulțumesc grupurilor de colindători pentru că ați venit și azi să ne colindați,  pentru că prin participarea voastră contribuiți la păstrarea și promovarea tradițiilor noastre străvechi, iar negreștenilor le mulțumesc pentru că demonstrează și azi că sunt gazde ospitaliere”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

Juriul de specialitate format din prof. univ. dr. Ion Cuceu, prof. univ. dr. Zamfir Dejeu, prof. univ. dr. Viorel Rogoz, conf. univ. dr. Delia Suiogan, dr. Natalia Lazar a analizat și evaluat prestația fiecărei cete de colindători.

Ansamblul Oașul, Cununița Năzdrăvană și Urmașii lui Lucaciu sunt doar câțiva dintre câștigătorii ediției din acest an.

Lista câștigătorilor fesitvalului “Zestrea Oașului”

Categoria Obiceiuri: Locul I – Ansamblul Folcloric Oașul și Asociația Socio –Culturală Țara Oașului; Locul II -Brondoșii din Cavnic, Locul III – Ansamblul folcloric Sânzienele;

Categoria Colinde copii:  Locul I – Ansamblul Folcloric Cununița Năzdrăvană, Locul II: Ansamblul folcloric Sânzienele;

Categoria Colinde: Locul I – Urmașii lui Lucaciu – Apa, Ansamblul folcloric studențesc „Nord” al CUNBM și Ceata de colindători de la Biserica din Racșa; Locul II: Grupul de colindători din Prilog; Locul III: Corul bărbaților din Vălenii Șomcutei și Colindătorii din Marna.

Premii speciale:  Ansamblul folcloric „Măgura” Târșolț, Ansamblul folcloric „Florile Tărnii” și  Călineștenii Țării Maramureșului.

Unul dintre obiectivele Festivalului este acela de a contribui la educarea grupurilor de colindători și a publicului în vederea salvgardării elementului de patrimoniu cultural imaterial înscris pe Lista UNESCO, colindatul de ceată bărbătească.

Festivalul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş prin Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Muzeul Ţării Oaşului, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.Fii primul care comentează! despre "FOTOGALERIE. Tradiția rămâne vie la Negrești-Oaș. Cete de colindători pe străzile orașului"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre colindători, Negrești-Oaș
Poliția anunță restricții de circulație de 1 Decembrie. Ce străzi vor fi închise

Închide