Judecătorii au decis: Poliția Locală nu mai poate cere anumite date șoferilor


Judecătorii de la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Cluj au dat dreptate unei femeie, proprietară a unei mașini, care a refuzat să comunice Poliției Locale Cluj-Napoca datele de identificare ale persoanei care i-ar fi condus vehiculul proprietate personală și care a comis o contravenție în 2017.

Pentru acest refuz, femeia a fost sancționată contravențional cu suma de 300 de lei. Doar că aceasta a atacat decizia la Judecătoria Cluj-Napoca, având câștig de cauză. Poliția Locală Cluj-Napoca a atacat decizia la Tribunalul Cluj, dar fără nicio șansă. Decizia rămânând definitivă și irevocabilă.

Potrivit sentinței nr. 1764/2018 a Tribunalului Cluj, obținută de clujust.ro, judecătorii au arătat clar că solicitarea comunicării identității persoanei căreia i s-a încredințat un vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice trebuie să fie realizată doar de un agent constatator din cadrul Poliţiei Rutiere, potrivit Deciziei nr.11/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Reamintim că în ședința din 19 iunie 2017, completul specializat al Înaltei Curți a decis că „admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte următoarele:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate.4 Comments on "Judecătorii au decis: Poliția Locală nu mai poate cere anumite date șoferilor"

 1. Badea Gheorghe | decembrie 19, 2018 at 12:41 |

  Păi nu tot lătram io că gardienii publici sunt incompetenți?!?!

  View Comment
 2. Amenda sa fie trimisa posesorului cu precizarea ca plata este OBLIGATORIE! Sa vedeti cum isi recupereaza banii proprietarul de la soferul ,,ocazional”.

  View Comment
 3. E ril din 2017, acum ati aflat si voi.

  View Comment
 4. Nu, daca ati fi citit cu atentie materialul ati fi vazut ca ~reamintim~ acea decizie. Noutatea a fost decizia Tribunalului Cluj. Un pic de atentie la detalii. Va multumim pentru interes!

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Poliția Locală
INCREDIBIL! Se distrug camerele de supraveghere ale Poliției Locale, în municipiul Satu Mare

Închide