Om de afaceri sătmărean condamnat la închisoare cu executare. Tun de milioane de euro

sursa: Transilvania Reporter

Omul de afaceri sătmărean Michael Mureșan a fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul despăgubirilor primite de la stat. Înalta Curte l-a achitat de acuzațiile de spălare de bani. 

Înalta Curte de Casație și Justiție a României l-a condamnat vineri pe Michael Mureșan la trei ani cu executare în dosarul despăgubirilor în valoare de 5,2 milioane de euro primite de la statul român. În același dosar, Nicu Ciupac a primit 2 ani de închisoare cu executare, iar Daniel Bran a primit 2 ani cu suspendare.

ÎCCJ a dispus însă ridicarea sechestrului pus pe mașinile afaceristului și pe Vila Bodi.

“Descontopește pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare, aplicată inculpatului Mureşan Michael, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor. În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod de procedură penală achită pe inculpatul Mureșan Michael sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălarea banilor, prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002. Majorează pedeapsa aplicată inculpatului Mureșan Michael pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, prevăzută de art. 6 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal, de la 2 ani închisoare la 3 ani închisoare. În baza art. 33 lit. a, art. 34 lit. b Cod penal din 1969 contopește pedepsele de 3 ani închisoare, 2 ani închisoare și 6 luni închisoare aplicate inculpatului Mureşan Michael, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, în regim de detenție,” se arată în decizia instanței.

Încă din 2013, procurorii DNA au intrat pe firul afacerii prin care Michael Mureșan a încasat 5, 2 milioane de euro din drepturi litigioase de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Afaceristul a primit banii pentru cele 2 hectare de teren situat sub fostul supermarket Interex, sub Biserica Ortodoxă din Cartierul Micro 17 şi în vecinătatea acestora. Nepoții foștilor proprietari sunt cei care au cedat drepturile litigioase afaceristului sătmărean.

Primul dosar de corupție care a vizat ANRP

Cazul în care a fost implicat omul de afaceri sătmărean a fost primul dosar de corupție care viza ANRP. Mureșan era acuzat în rechizitoriu că a dat mită vicepreședintelui pentru a obține cele peste cinci milioane de euro.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Mureșan și că a dat mită 1 milion de euro fostului vicepreşedinte al ANRP, Cătălin Dumitrescu, pentru a obţine despăgubirea de 5,2 milioane de euro pentru  teren. Procurorii spun că Dumitrescu, pentru a ascunde suma primită, a cumpărat mașini de lux și imobile celor trei copii ai săi.

El a mai dat 276.000 de euro afaceristului sătmărean Daniel Bran şi 170.000 de euro lui Nicolae Dragoş (Nicu Ciupac) pentru a intermedia legătura cu Cătălin Dumitrescu, spuneau atunci procurorii DNA.

“În cursul lunii martie 2013, inculpatul Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, a pretins de la un om de afaceri, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite. În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susținut că își va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită. În data de 13 mai 2013, inculpatul Dumitru Cătălin a primit de la acesta, prin intermediul fiului său, inculpatul Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru, echivalentul sumei de 1.000.000 euro, în scopul arătat mai sus. Pentru ascunderea adevăratei destinaţii a sumelor de bani care au făcut obiectul cumpărării de influenţă şi dare de mită, persoana respectivă a întocmit în fals, înscrisuri sub semnătură privată intitulate „Contract de împrumut”, întocmite de rude ale persoanelor implicate în activitatea infracțională. Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 euro pretinsă şi primită de inculpatul Dumitru Cătălin a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, bunuri mobile (autoturisme de lux) şi imobile,” se arăta în comunicatul de presă emis de procurorii ST Oradea.

În paralel, în cursul lunii mai 2013, aceeași persoană i-a dat lui Bran Daniel – Marin (inculpat în același dosar) şi suspectului Dragoş Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 Euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 Euro), cei doi prevalându-se de o influenţă asupra lui Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, în scopul determinării acestuia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea în derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios.

La începutul lui 2014, vicepreşedinte al ANRP, Cătălin Dumitru, fiul acestuia și Michael Mureșan fuseseră reținuți de porcurorii anticorupție.

Vicepreședintele ANRP a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită și spălare de bani. În ceea ce-l privește pe fiul vicepreședintelui, acesta a primit o pedeapsă cu suspendare.

6 Comments on "Om de afaceri sătmărean condamnat la închisoare cu executare. Tun de milioane de euro"

 1. salistean | iunie 21, 2019 at 22:09 |

  felicitari bine au facut sa ii inchida pe hoti mai sunt cativa in satu mare

  View Comment
 2. Cel care a dat tunul de milioane de euro, a dat mită, a primit 3 ani, iar cel care a luat mita a primit 4 ani și 6 luni. Nu trebuie să platească banii că au ridicat și sechestrul de pe bunurile lui Mureșan. Acesta se numește incitare la infracțiune că merită.

  View Comment
 3. Șerloc Holm | iunie 22, 2019 at 10:34 |

  Fata de cate sute de milioane de euro au fost ”sifonate” de la ANRP pe vremea tandemului Oltean-Dumitrean, aceasta speta e maruntis !!Iar protagonistii sunt bine mersi,bogati,influenti si liberi(sa nu uitam ca Oltean si Blaga au avut un aport decisiv la a-l face pe Ghiolbannis ce este azi,guvernator al coloniei americane,Romania)!!Deci…doar plevusca face bulau,barosanii traiesc regeste,isi ”trag” miss-uri carora le toarna copii,in prag de varsta senectutii !!

  View Comment
 4. Malus Dacus | august 2, 2019 at 16:51 |

  Adica prejudiciu ioc… :)) merita un tun din ăsta… stai o vreme la pension pe banii fraierilor și ești boss…. :))

  View Comment
 5. Serloc home păi cine guvernează România? Voi ăștia care schimbați PSD cu PNL sunteți de vină! Dacă vrem o altă lume ne acuzați că suntem drogați!! Voi că sunteți în comă alcoolica de 30 de ani nici o problemă! Dar acest Michael de unde a avut bani că era un copil sărac? Ne cunoaștem personal și el nu știe că mi-a furat nepotul în Franța care fura tot pentru el! Dacă România nu ar fi fost guvernată de PSD și PNL în toți acești ani, aceste minuni nu se întâmplau!

  View Comment
 6. @Zirbo, se întîmplau, cu alte partide, indiferent de denumire.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.