Opinie, de Sorin Oros: Manipularea naivilor

Motto: „Viaţa e grea. Mai ales dacă eşti prost!” John Wayne

Manipularea este acţiunea de a influenţa prin diverse mijloace (presă scrisă, radio, tv.!) modul de a gândi şi de a acţiona al unei persoane sau al unei colectivităţi, fără a se apela la constrângeri. De obicei, este o armă politică, dar manipularea se regăseşte aproape oriunde, atât în relaţiile sociale cât şi în cele familiale. Pentru ca acţiunea de manipulare să se producă este nevoie de minimum doi invidizi: unul viclean şi unul naiv.

Vicleanul se subînţelege că e şi deştept, pe când naivul poate fi catalogat, fără teama de a greşi, drept prost. De când e lumea lume, cei vicleni şi deştepţi i-au manipulat pe cei naivi şi proşti. Asta pentru că proştii nu au capacitatea de a procesa informaţia, sau dacă o au, ea este avariată. Cu prostia te naşti, ea nu se poate învăţa, eventual, remedia. Nu are legătură cu cultura, poţi să citeşti biblioteca de la Alexandria (nu cea teleormăneană că acolo nu sunt biblioteci!), să ajungi un individ cult, dar dacă te-ai născut prost, tot prost rămâi. Un prost cult. Ceea ce e şi mai periculos. Asta pentru că prostul cult poate atrage masele după el, „hipnotizându-le” cu elocinţa şi lecturile sale.

În politică manipularea a ajuns la rang de artă. Folosindu-se de televiziuni, partidele născocesc aberaţii pe care credulii le înghit fără să respire. Şi fără să gândească, evident. Ei ştiu că dacă „s-a spus la televizor că X sau Y e corupt”, aşa e. De parcă televiziunile evaluează şi decid faptele de corupţie. Şi că dacă W sau Z au promis autostrăzi, spitale, salarii mărite, pensii astronomice, aşa o să fie.

Naivul poate fi manipulat şi minţit perpetuu pentru că el crede ce spune mass media. Nu e capabil să deschidă ochii minţii şi să privească în jur, pentru a constata, pe viu, realitatea. Chiar dacă timp de 27 de ani nu s-a construit nicio autostradă, el crede că acestea se vor construi în al 28-lea an, pentru că aşa a spus la Antena 3, de exemplu, domnul Gogu, politicianul.

Iar după ce-i mai aude la RTV pe domnii Coco, Gigi, Ghiţă ori Coae, credulul manipulat pune ştampila, şi iese de la urne uşurat şi cu speranţă. Desigur, până la următoarea campanie elctorală uită ce i-au promis stimabilii de mai sus, şi, adesea, îi ştampilează iar. Pentru că acum, aceştia au promis că le fac staţie de aterizare pentru extratereştri, pe uliţa lor. Şi uite aşa, unii prosperă manipulând, iar alţii se târăsc manipulaţi.

La recentele manifestaţii din luna februarie, din toată ţara, împotriva celebrei Ordonanţe 13, emisă de „humanoidul-Altă întrebare!”, televiziunile poporului au urlat continuu că mulţimea din stradă e manipulată. Că e cumpărată de Soros. Evident că doar nişte creduli puteau „înghiţi găluşca” asta. Altfel, un om care-şi foloseşte creierul şi priveşte în jur înţelege lesne că Soros nu poate cumpăra sute de mii de oameni. Mai ales că acei oameni aveau puţin mai mult decât patru clase.

Se poate vorbi, însă, de manipulare la ceilalţi, la cei care-au participat la contramanifestaţia de la Cotroceni. Pensionarii cu protezele tocite-n mandibule, şi cu cariile care le defrişau picioarele ori braţele lemnoase, urlau anemic şi caraghios „Jos Băsescu!” (deşi Băsescu nu mai e preşedinte din 2014!), iar mai apoi, dumirindu-se, „Jos Johannis!”şi „Afară cu neamţul din ţară!”, neînţelegând că neamţul e cetăţean român. Născut în România.

Ca şi Sevil Geambec-Shhaideh, Gigi Becali, Ion Caramitru, Kelemen Hunor ori Varujan Vosganian. Care sunt, cu toţii, cetăţeni români de etnie turcă, aromână, maghiară şi armeană. Dar astea sunt detalii. Care unora le scapă, iar pentru alţii fac diferenţa. Oare tot manipulare o fi fost şi mitingul poliţiştilor, care acum o lună strigau „Hoţii, hoţii!”, cerând salarii mai mari? Tot Soros i-o fi plătit să iasă-n stradă? Vedeţi, mereu manipulatorii urlă despre ceilalţi că sunt manipulaţi. Conform zicalei care spune că „Hoţul strigă hoţii”!

Alt exemplu celebru de manipulare, ca la carte, este isprava omului roşu care a uitat să mai moară. Dar din cauza căruia au murit nişte oameni la mineriadele care „ne-au scos în lumea bună”. Bieţii ortaci, mulţi analfabeţi, cu alcool în loc de sânge, cu lămpaşe-n loc de creier, şi cu bâte-n loc de cărţi, au venit în Bucureşti şi i-au căsăpit pe cei cu cărţi. În cap. Adică le-au scos cărţile din cap şi le-au dat bâte, ciomege, pumni şi bocanci, în molari. Cele mai odioase sloganuri care au existat vreodată, au fost ale ortacilor: „Noi muncim, nu gândim!” şi „Moarte intelectualilor!”. Iliescu Ion i-a chemat să salveze ţara de ţărănişti şi liberali, care posedau droguri şi valută, şi care ameninţau democraţia noastră proaspăt dezvirginată. Democraţie iliesciană, mă rog… Apoi le-a mulţumit. Ma-ni-pu-la-re de manual!

Din păcate, această perversă acţiune de manipulare o regăsim şi în familie. În unele, desigur, dar asta arată slăbiciunea şi naivitatea unor fiinţe dragi, apropiate. Un soţ posesiv şi gelos îi interzice consoartei să iasă cu prietenele ei, invocându-i acţiuni casnice exact în acel timp. Aceasta, credulă, îşi sună amicele şi le spune că a intervenit ceva.

Alta îşi evită fostele prietene la sugestia tartorului, din casă, care o convinge că acestea vor doar să profite de pe urma ei. Şi invers e la fel. Există destui pămpălăi, purtători de creier doar de ornament, care sunt conduşi de soţii cu doctorate în manipulare. Acestea, şirete, îşi îndepărtează bărbatul naiv de familia sa, ameţindu-l cu poveşti pe care iubitorul mascul le înghite, năuc şi temător, să nu-şi piardă comoara.

Iată, deci, că manipularea face parte din noi, din existenţa noastră. Este ceva de care nu putem scăpa. Depinde doar de noi dacă manipulăm sau ne lăsăm manipulaţi. Depinde doar de noi dacă îi credem necondiţionat pe alţii, sau ne folosim creierele. Pe care unii le mănâncă. Pane!

Sorin Oros

 

2 Comments on "Opinie, de Sorin Oros: Manipularea naivilor"

 1. Da, iată o altă listă de manipulări pe care autorul a omis-o din simplul motiv că vrea să fie nepărtinitor:
  2014: ”Guvernul nu lasă cetățenii români din străinătate să voteze”. Pe bune? Dacă 15% dintre cei care nu munceau în duminicile respective urcau în tren, cu familia, făceau un city break în cel mai apropiat oraș cu secție de votare, votau și se întorceau fericiți seara acasă. Nu votul acelor oameni a contat, ci iluzia că nu se poate vota…
  2015 ”Corupția ucide”. Pe bune? Și ”lupta împotriva corupției” te face nemuritor? Da, până cazi de la putere, când orice anchetă devine abuz- cazul Băse+Udrea&Co.
  2016: ”PSD vrea taxe noi”: Codul fiscal e deocamdată neschimbat. Sigur, i-a luat și pe pesedei gura pe dinainte, ca să lase impresia că se screm din cauza grijii față de popor în funcțiile pe care le ocupă.
  2017: ”Ordonanța 13 e dată pentru Dragnea”: Breaking News: Dragnea e cetățean român, cu drepturi egale cu toți ceilalți cetățeni români. Și totuși, CCR a cerut PRAG pentru abuz, tocmai pentru că pentru a recupera un prejudiciu de 100 de lei, de exemplu, cheltuielile de judecată sunt de zeci de ori mai mari, deci nu se justifică. Iar în privința grațierii și amnistiei, în text se scrie clar: ”sunt exceptate infracțiunile de corupție și cele asociate faptelor de corupție”. Așadar, e mai ușor să manipulezi sute de mii de oameni, decât să citești trei pagini A4? Da, se vede treaba că e mai ușor!
  -”Înregistrările cu LCK”- campioana la anticorupție, sunt trucate. Realitățile NU! Nici nu cred că era nevoie de astfel de înregistrări
  -”Întâlnirea de la Oprea a fost privată”. Când se adună în același loc șefii unor instituții și oameni politici direct interesați, nu mai e nimic privat…
  etc.
  Desigur, toate cele expuse de mine mai sus sunt opinii, nu adevăruri absolute!
  O zi bună

  View Comment
 2. Bun articolul!

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Sorin Oros
OPINIE, de Sorin Oros: ”Sunt tot eu…”

Închide