OPINIE. Extremiștii invadează Careiul! Noua Dreaptă și Jobbik profită de haos

Polemicile de multe ori absurde, cu iz extremist, dintre politicienii locali ai PNL, PSD și UDMR au creat în municipiul Carei terenul propice pentru apariția unor radicali, precum Noua Dreaptă (mișcare care se revendică ca fiind urmașa extremei-drepte românești din perioada interbelică) sau Jobbik (partid extremist maghiar).

Practic, în fuga de a-și fideliza sau acapara electorat, politicienii au folosit cele mai meschine ”arme”. Iar acum oamenii simpli au ajuns să își arunce cuvinte grele, fiind manipulați de către politicieni, care din zona lor de confort financiar se folosesc de lipsurile unor persoane sau comunități.

Odată creată această atmosferă a urii au început să apară în peisaj și partidele radicale. Zilele trecute unul dintre reprezentanții Mișcării Noua Dreaptă anunța pe un blog local, pe un ton extrem de agresiv, că recrutează adepți.

”Dacă mai există români care nu sunt aserviţi, plătiţi sau sclavi ai UDMR în Carei, intraţi în Noua Dreaptă, ca în 2020 să dăm de pământ cu UDMR, curvă politică, un ONG constituit pe criterii etnice şi care nu ar trebui să conducă nici un oraş din România”, se arată într-un comentariul postat de un reprezentant al Noii Drepte. Consider că orice comentariu este de prisos.

Apoi, în contrapartidă, unul dintre simpatizanții Jobbik a amenințat că va înființa o filială a Jobbik la Carei, ca rezultat al anunțului făcut de cei de la Noua Dreaptă.

Din păcate, lipsa de tact a unor politicieni, fie de la ”Putere” fie din ”Opoziție”, a eliberat câinii războiului. În acest ritm, există două posibile situații: fie politicienii se vor decredibiliza total, fie oamenii vor ajunge să se bată pe stradă doar pentru că sunt români, unguri, șvabi sau țigani.

Cert este faptul că patriotismul nu are nimic de-a face agresivitatea în limbaj sau sfidarea fățișă a unor comunități. Gesturi de care se fac vinovați politicieni și de la ”Putere” și din ”Opoziție”.

Ciprian Bâtea – editor PresaSM

3 Comments on "OPINIE. Extremiștii invadează Careiul! Noua Dreaptă și Jobbik profită de haos"

 1. Angel Popescu | martie 3, 2018 at 21:01 |

  EXTREMÍST, -Ă, extremiști, -ste, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care ține de extremism, care depășește limitele normale, moderate; privitor la teoriile, ideile, opiniile, metodele, măsurile etc. împinse la extrem. 2. S. m. și f. Adept al extremismului. – Din fr. extrémiste.
  Vă rog să veniți cu probe când spuneți de Noua Dreaptă că este partid extremist, măcar un exemplu să dați sau o acțiune a Noii Drepte .

  View Comment
 2. WIKIPEDIA: Partidul are o ideologie naționalistă-creștin-ortodoxă, anti romi, avort, comunism, globalizare, căsătorii între persoane de același sex, Uniunea Europeană, NATO, diversitatea rasială și cea religioasă, mixare rasială și se mai opune marxismului și capitalismului, propunând un concept de „justiție socială”… Pe eșichierul politic e pe extrema dreaptă. Pe dreapta situându-se liberalii.

  View Comment
 3. WIKIPEDIA mai spune: „Noua Dreaptă” este un partid neo-legionar care se bazează pe doctrina legionară și a lui Corneliu Zelea Codreanu și se revendică ideologic de la mișcările politice de extremă-dreaptă din perioada interbelică…. În plus, este opinia mea, cât se poate de personală, a unui absolvent de Științe Politice. Consider că în România nu există DELICT DE OPINIE. Chiar dacă unora le-ar conveni.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre municipiul Carei
Preot ortodox, despre primarul Careiului: ”Să vină ungurul să-și ia capela, să o îngrădească”

Închide