Poliția avertizează: 5 greşeli în traversarea străzii care pot fi fatale!

FOTO: Arhivă

Polițiștii avertizează că 1 din 5 accidente grave este provocat de indisciplina pietonilor. Traversarea neregulamentară este principala greşeală pe care o fac o pietonii care ajung victime ale accidentelor, spun oamenii legii.

Un accident din cinci este provocat de indisciplina pietonilor, spune Poliția. Traversarea neregulamentară este principala greşeală pe care o fac o pietonii care ajung victime ale accidentelor.

Oamenii legii oferă și cinci exemple de greșeli care pot deveni fatale pentru pietoni.

5 greşeli în traversarea străzii care pot fi fatale!

1. Îmi închipui că trecerea de pietoni e un loc sigur, în care EU am prioritate, deci nu mi se poate întâmpla nimic. Orice aş face, ceilalţi trebuie să mă vadă şi să mă protejeze. Şoferii nu au decât să oprească atunci când traversez.

Adevăr: Viaţa ta e responsabilitatea ta. Nu o lăsa în seama altora. Nici un şofer nu îşi doreşte să lovească un pieton, dar, uneori, pur şi simplu, şoferii nu pot evita accidentele. Între a vrea să opreşti şi a opri efectiv o maşină aflată în mers stau legi ale fiziologiei umane (timpul de reacţie) şi legi ale fizicii (distanţa de frânare).

2. Nu mă asigur înainte de a trece strada. A te asigura înseamnă a te uita în stânga şi în dreapta şi a trece doar atunci când nu se apropie nici un autovehicul sau atunci când ţi-e clar că ai fost văzut şi ţi se dă prioritate.

3. Nu îmi scot căştile din urechi şi, în general, fac ce vreau eu. Sunt pe trecerea de pietoni, aşa că sunt în siguranţă.

Adevăr: Discuţiile cu prietenii, vorbitul la telefon, ascultarea muzicii în căşti, scrierea de mesaje, toate acestea reprezintă situaţii care te fac neatent. În felul acesta nu auzi ce se întâmplă pe stradă, pierzi contactul cu realitatea în ansamblul ei şi te izolezi într-o altă lume.

4. Traversez în fugă (pentru că mă grăbesc sau pentru că nu vreau să petrec mult timp pe şosea) sau pe bicicletă.

Adevăr: Traversarea în fugă te pune în pericol. Şoferii nu apucă să te vadă şi să reacţioneze în timp util şi rişti să fii victimă a unui accident. Acelaşi pericol te pândeşte şi când traversezi strada pe bicicletă.

5. Traversez prin faţa sau prin spatele autobuzului oprit în staţie.

Adevăr: Ieşind de după un autobuz oprit în staţie poţi lua prin surprindere şoferii care circulă pe cealaltă bandă de mers. Surpriza lor ar putea să fie fatală pentru tine!

Mai multe accidente de circulație în care au fost implicați pietoni au avut loc recent în municipiul Satu Mare. O parte dintre victime au fost elevi, aflați în drumul spre școală.

Joi dimineață, în timpul avertizării de ceață, un părinte a fost surprins în timp ce încerca să treacă ilegal strada, alături de copilul său.

Fii primul care comentează! despre "Poliția avertizează: 5 greşeli în traversarea străzii care pot fi fatale!"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre politie
Poliția dă o rectificare: Nu confiscăm pătrunjel! Ne-am înteles, da?!

Închide