Sătmăreanul care a învins din nou Primăria la Tribunal. Anchetă în cazul Florisal

Sătmăreanul Szolomajer Augustin – pensionar și activist civic – a învins din nou Primăria Satu Mare în instanță, într-un nou proces. Sătmăreanul  a cerut administrației locale lista cu persoanele fizice și juridice care au încheiat contract de prestare a serviciului de salubrizare cu Florisal. Informațiile, obținute în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informații de interes public, i-ar fi folosit în cadrul unei anchete proprii pe care o întreprinde în cazul contractului dintre Primăria Satu Mare și Florisal. Doar că Primăria Satu Mare a remis un răspuns evaziv, care nu l-a mulțumit pe Szolomajer. Așa că și-a căutat dreptatea în instanță.

Juriștii Primăriei, apărare cu ricoșeu

Juriștii administrației locale au formulat o apărare destul de comică, invocând lipsa calității procesuale a Primăriei Satu Mare, indicând ca și posesor al calității procesuale firma Florisal. Deci, în opinia juriștilor, Florisal trebuia să fie acționată în judecată (sau cel puțin de la Florisal trebuiau solicitate aceste date – doar că nu există cadru legal pentru un ”civil”). Și asta pentru că Florisal a încheiat contractele cu sătmărenii, iar pe cale de consecință firma deține aceste date.

Șmecheria ar fi fost că Florisal nu este o entitate publică, deci nu i se aplică prevederile Legii 544. În concluzie, cauza nu ar fi avut obiect. Iar Szolomajer nu mai putea tulbura apele. 

Judecătorii nu sunt naivi de serviciu

Doar că judecătorii nu sunt la fel de naivi precum unii cetățeni neinițiați în astfel de proceduri. Magistrații le-au explicat scurt și la obiect juriștilor că informațiile solicitate de Szolomajer Augustin vizează contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare, iar serviciul public de salubrizare face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice și se desfășoară sub controlul Primăriei Satu Mare. În concluzie, Primăria are acces la acele informații, în virtutea legii, și are obligația de a le furniza în baza principiilor transparenței consfințite de Legea 544.

Szolomajer a câștigat 

Magistrații Tribunalului Satu Mare i-au dat câștig de cauză cetățeanului Szolomajer Augustin, prin sentința civilă nr. 1623 din 12 iulie 2017, iar Primăria Satu Mare trebuie să le solicite celor de la Florisal aceste date și să le comunice mai departe. Szolomajer Augustin a declarat că va folosi aceste informații într-o anchetă pe care o întreprinde în această perioadă.

Omul care a învins taxa specială de mediu

Szolomajer Augustin este un cetățean simplu, pensionar, care a câștigat în instanță anularea hotărârii Consiliului Local Satu Mare prin care taxa la fondul special de mediu ar fi căzut în sarcina sătmărenilor. Szolomajer a câștigat procesul înainte ca Instituția Prefectului (forul care este obligat să vegheze asupra legalității actelor administrative) să deschidă măcar procesul împotriva Consiliului Local Satu Mare în această speță. 

Fii primul care comentează! despre "Sătmăreanul care a învins din nou Primăria la Tribunal. Anchetă în cazul Florisal"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Primăria Satu Mare
Povestea celui mai bun elev din județ. Premiat cu un abonament la UNTOLD

Închide