ANCHETĂ. Sezizare penală în cazul morții unor copii din Satu Mare, aflați în cămine

În sfârșit începe să se facă dreptată în cazul morții unor copii din județul Satu Mare. Și asta pentru că a fost depusă o sesizare penală la Parchetul General privind tratamentele crunte la care au fost supuși copiii internați în căminele spital din Cighid (Bihor) şi Sighetul Marmaţiei (Maramureș) și care au dus la moartea a 431 de copii, în perioada 1980 – 1990. Printre care zeci de copii din județul Satu Mare.

Plângerea a fost depusă, pe baza mărturiilor supravieţuitorilor şi pe baza certificatelor de deces, de către reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (ICR).

La Cighid au fost înregistrate 138 de decese ale unor minor. Majoritatea celor decedaţi erau copii de sub cinci ani! În timp ce în Sighetul Marmației s-au înregistrat 293 de decese!

Sunt vizate zeci de persoane de persoane, de la directori până la femei de serviciu, care au lucrat în aceste centre de plasament și care s-ar face vinovați de rele tratamente aplicate minorului. Unele dintre fapte a dus, implicit, la decesul copiilor.

Oficialii Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului susțin că numărul real al victimelor este greu de estimat, acesta fiind de peste 10.000 de persoane, atât supravieţuitori cât şi morţi în cele trei cămine ale groazei.

Potrivit sursei citate, cei responsabili de aceste atrocităţi – petrecute acum aproape 30 de ani – sunt încă în funcţii sau primesc pensii generoase, fără să fie traşi la răspundere penală.

Reprezentanții ICR susțin că regimul de viaţă al minorilor se caracteriza prin condiţii igienico –sanitare precare, înfometare, lipsa asistenţei medicale. Nici măcar autopsii nu se făceau, fiind trecute – la întâmplare – o serie de boli mortale.

Fii primul care comentează! despre "ANCHETĂ. Sezizare penală în cazul morții unor copii din Satu Mare, aflați în cămine"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre crimă
Au crezut că au scăpat, dar au fost condamnați. Criminalii din Micula, trimiși după gratii

Închide