Șoferii recidiviști își vor lua mai ușor permisele înapoi. Când intră în vigoare noua lege

FOTO: Arhivă

Legea care modifică și relaxează interdicțiile aplicate șoferilor recidiviști a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit noilor prevederi, chiar dacă au mai încălcat legea rutieră și s-au ales cu permisul suspendat, șoferii indisciplinați vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare cu 30 de zile. 

Începând cu 18 iulie, șoferii cărora le-a fost suspendat permisul de conducere vor putea obține mult mai ușor reducerea perioadei de suspendare. Potrivit noilor prevederi legale:

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;

b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

Înainte de modificare, șoferii care, în ultimii trei ani de zile, au mai beneficiat de clemență nu mai aveau dreptul de a solicita reducerea perioadei de suspendare. Nici cei care au avut dreptul de a conduce suspendat în ultimii 2 ani de la data constatării faptei nu mai puteau solicita clemența polițiștilor.

Practic, noile prevederi sunt considerate o relaxare a legislației, asta în contexul în care, atât la Camera Deputaților, cât și pe mesele senatorilor se află mai multe inițiative care ar înăspri regimul sancțiunilor. Mai mulți parlamentari au propus modificări ale Codului rutier pentru o pedepsire mai drastică a celor care încalcă legislația.

Pe 10 iulie, la Senat, a fost înregistrată o inițiativă care prevede perioade mai lungi de suspendare a permiselor pentru cei care fac depășiri neregulamentare sau se urcă băuți la volan. În expunerea de motive, inițiatorii citează datele Eurostat care arată că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese rezultate din accidente rutiere.

Fii primul care comentează! despre "Șoferii recidiviști își vor lua mai ușor permisele înapoi. Când intră în vigoare noua lege"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre permis de conducere
Cu alcoolemie uriașă de la un ”grătar”. Polițiștii l-au așteptat la ”cotitură”

Închide