Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól

Coridoare umanitare Ungaria 03.07.2020

Ma éjféltől az alábbi szabályok szerint lehet Magyarország területére belépni, vagy azon átutazási céllal áthaladni.

Korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül:

* a teherforgalomban történő határátlépés során,

* a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek,

* a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell),

* aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.

A COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján az országok zöld (alacsony fertőzöttség), sárga (kevésbé súlyos fertőzöttség) és piros (súlyos fertőzöttség) színnel kerülnek besorolásra, az országos tisztifőorvos határozatban közzéteszi a sárga és a piros jelzéssel besorolt országok listáját. Azok az országok, amelyek a határozatban nem kerültek besorolásra, zöld jelzéssel besorolt országnak minősülnek.

Magyar állampolgár határátlépése

1.A külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja (a továbbiakban együtt: magyar állampolgár) személyforgalomban a zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

  1. A sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át.

Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban, ha az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban kerül elhelyezésre.

A magyar állampolgárral egy tekintet alá esik:

– a magyar állampolgár családtagja;

– Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult személy és családtagja (ez a jogát okmánnyal kell igazolni);

* aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja. (ezzel egyenértékű a D típusú vízum).

Magyar állampolgársággal nem rendelkezők határátlépése

  1. Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet. Ha a Magyarország területén tartózkodó személy a belépést követő 14 napon belül a fertőzés tünetét észleli, akkor a lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és haladéktalanul köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot.
  2. Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban sárga jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át. Akinél az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, Magyarország területére nem léptethető be. Akinél az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.
  3. Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére a piros jelzéssel besorolt ország területéről nem léphet be.

Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a belépésre jelentkező személy a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Korlátozott sávban történő határátlépés

A sárga és piros jelzéssel besorolt Magyarországgal szomszédos országok állampolgárai Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek. Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül kötelesek tartózkodni, és kötelesek Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni.

A kijelölt karanténban és a hatósági házi karanténban lévő személyeket a járványügyi hatóság veszi nyilvántartásba. A hatósági házi karantén elrendelése alóli felmentésre, az elrendelt karantén feloldására a Rendőrség nem jogosult, azt csak a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti.

Humanitárius korridor

Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban, tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére beléphet, ha a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg.

A belépés további feltétele, hogy a külföldről érkező nem magyar állampolgár:

– rendelkezzen a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel,

– hitelt érdemlően igazolja az utazásának célját és utazása célországát, valamint

– célországba történő beutazása, és ennek érdekében a tervezett utazás útvonalán fekvő, Magyarországgal szomszédos államba történő belépése biztosított.

A külföldről érkező nem magyar állampolgár a Magyarország területén történő áthaladás során csak a kijelölt határátkelőhelyeken és útvonalon közlekedhet, kizárólag az áthaladáshoz elengedhetetlenül szükséges okból – így különösen egészségügyi vagy műszaki okból – a tranzitáláshoz igénybe vehető pihenőhelyeken állhat meg, legfeljebb 24 óra alatt köteles elhagyni Magyarország területét.

A tranzitáláshoz igénybe vehető határátlépési pontok:

 Ausztria/Austria:

Hegyeshalom

Szlovákia/Slovakia:

Rajka

Hont-Parassapuszta

Tornyosnémeti

Románia/Romania:

Csengersima

Vállaj

Nyírábrány

Ártánd

Gyula

Battonya

Csanádpalota

Nagylak

Szerbia/Serbia:

Röszke

Tompa

Horvátország/Croatia:

Udvar

Letenye

Szlovénia/Slovenia:

Tornyiszentmiklós

A tranzitáláshoz igénybe vehető üzemanyagtöltő állomások és pihenőhelyek:

M1 (162 km.) MOL Moson; M1 (93 km.) OMV Bábolna; M1 (67 km.) SHELL Remeteség pihenő; M1 (28 km.) MOL Zsámbék; M7 LUKOIL (26 km.) Tárnoki pihenőhely;  M7 SHELL (167 km.) Balatonkeresztúr pihenőhely;  M7 (194 km.) INA Zalakomár; M6 (108 km.) M.PETROL Paks pihenőhely;  M6 (134 km.) MOL Fácánkert; M3 (24 km.) LUKOIL Jakabpusztai pihenőhely; M3 (106 km.) MOL Rekettyés; M3 (142 km.) SHELL Gelej; M35 (30 km.) M.PETROL Józsai pihenőhely; M3 (214 km.) M.PETROL Kálmánházi pihenő; 3-as számú főút (221 km.) MOL Encs; M5 (67 km.) SHELL Lajosmizse;  M5 (121 km.) M.PETROL Petőfiszállási pihenőhely; M5 (151 km.) MOL Szatymaz; M0 (19 km) SHELL Csepeli pihenőhely; M0 (19 km) OMV Csepeli pihenőhely.Fii primul care comentează! despre "Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre koronavírus
A turisztikai irodák megkezdték a Covid-19 elleni utasbiztosítás bevezetését

Închide