REALITATE. Țara Oașului dispare pas cu pas. Exodul oșenilor și depopularea masivă

Dezastrul demografic este pe cale să acapareze foarte multe dintre țările istorice românești, printre care și Țara Oașului, susține profesorul clujean Avram Fițiu, pentru romanianoastra.info. Specialistul susține că emigrația masivă a oșenilor peste hotare, respectiv decizia de a-și crește copiii lângă ei, în Occident, condamnă la dispariție Țara Oașului.

Exemplu concret: Târșolț

Un exemplu sugestiv, din punct de vedere statistic, ar fi comuna Târșolț. În această localitate, în ultimii 5 ani s-a redus numărul de elevi la școala generală de 10 ori. Respectiv, de la circa 500 la 55 de elevi. Asta înseamnă că dacă se menține acest trend, în 1-2 ani școlile din comună se închid complet.

Mare parte dintre oșeni și-au luat copiii cu ei în Europa, iar acest trend se pare că va continua și în anii care vin. Satele se umplu de copii doar de Sfântă Mărie când în satele Oașului se aude un dulce grai franțuzesc din gura acestora, deoarece mulți dintre ei nu mai comunica în graiul oșenesc.

Situație identică și în alte sate oșenești

La fel arată situația în Cămârzana, Bixad, Certeze, Turț, Batarci sau Huta Certeze. Un indicator care mai poate să ne dea o speranță este legat de faptul că încă o vreme oșenii se căsătoresc acasă în jurul Sfintei Mării, cu nunți zilnice de luni până duminică.

Pe acest subiect una din marile afaceri în zonă este legată de sălile de nuntă, unele comune având 4-5 săli private mult mai mari decât căminele culturale de altădată. Însă, cu toate acestea, țâpuriturile de altădată care au făcut farmecul străvechi la o nuntă oșenească și-au modificat și ele tematica, adoptând subiectele modernității străinătății.2 Comments on "REALITATE. Țara Oașului dispare pas cu pas. Exodul oșenilor și depopularea masivă"

  1. Intrebarea e pt cine au construit casoaiele acelea oribile? Ce sa astepti de la niste natarai? Bine ca s-au dus, ca de nerozi e plina tara.

    View Comment
  2. Nu este adevărat. Vara nu mai ai loc de ei. Și mulți dintre ei sunt încrezuți, se vede din modul cum conduc. Nu neapărat oșenii ci majoritatea din cei plecați și vin să fie șmecheri.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Negrești-Oaș
O mașină s-a RĂSTURNAT. Un MORT și PATRU răniți GRAV
ÎNGROZITOR! Accident rutier cu TREI tineri MORȚI la Negrești-Oaș

Închide