VIDEOREPORTAJ. Monumentul Limbii Române, interzis în Centrul Vechi! Bătaie de joc

Monumentul Limbii Române este interzis în Piața Libertății din Centrul Vechi al municipiului Satu Mare. Decizia aparține Ministerului Culturii, cu toate că există toate avizele necesare, chiar și o hotărâre a Consiliului Local Satu Mare. Motivul este greu de înțeles și de acceptat: lucrarea – opera sculptorului sătmărean Radu Ciobanu – nu ar avea valoare artistică. Adică, 99% din lucrările lui Radu Ciobanu au valoare artistică, doar Monumentul Limbii Române nu are.

Un răspuns de amatori, din partea unor specialiști

Refuzul aparține Ministerului Culturii, prin Comisia Naţională pentru Monumente de For Public, fiind formată din cercetători ştiinţifici, artişti plastici, critici de artă, academicieni şi membri ai instituţiilor de specialitate. Frapează maniera în care a fost remis acest aviz negativ: fără semnătură și fără ștampilă, scris de mână, cu o decizie în unanimitate.

Ca și cum le-ar fi fost rușine să își asume cineva această decizie care lovește în plin în identitatea românească pe aceste meleaguri.

Pe cale de consecință, în anul 2016, autoritățile județene au decis ca Monumentul Limbii Române să fie amplasat în curtea Muzeului de Artă. Ascuns de privirile comunității, transformat într-un simbol al rușinii.

Radu Ciobanu nu își explică refuzul

Autorul acestei lucrări, sculptorul Radu Ciobanu, nu își poate explica care sunt motivele care au stat la baza refuzului.

”Consiliul Județean a fost cel care a comandat această lucrare, a decurs foarte bine, s-a făcut lucrarea, dar nu i-a mai trebuit la nimeni după ce a fost gata. Comisia de Avizare pentru For Public din cadrul Ministerului Culturii a respins lucrarea, nu știu pe ce motiv. Trebuia insistat, dar problema este că nimeni nu a insistat. Au fost motive independente de mine”, a explicat Radu Ciobanu.

Monumentul, o odă identității românești

Radu Ciobanu a explicat și care a fost ideea din spatele acestei lucrări.

”Tema a fost foarte simplă. Reprezintă o profesoară romană, cu o togă, o îmbrăcăminte de tip roman sau dacic, vechi, și un învățăcel. De asemenea, copacul, care reprezintă trăinicia, rădăcinile. Este modelată în argilă și turnată în bronz”, a conchis artistul. 

Autoritățile locale, sfidate de la centru

Este important de precizat că și Consiliul Local Satu Mare a aprobat amplasarea acestui monument în Piața Libertății. Așadar, printr-o decizie neasumată a Ministerului Culturii, cel puțin discutabilă și profund inoportună pentru comunitatea românească din municipiul Satu Mare, Monumentul Limbii Române a fost ”arestat la domiciliu” în curtea Muzeului de Artă, departe de privirile ”indiscrete” ale sătmărenilor.

Pe cale de consecință, poate ar fi ”oportună” mutarea tuturor simbolurilor românești prin curtea Muzeului Județean. Spațiu este destul.

1 Comment on "VIDEOREPORTAJ. Monumentul Limbii Române, interzis în Centrul Vechi! Bătaie de joc"

  1. satmarean | iulie 25, 2019 at 20:18 |

    Poate dacă femeia semăna cu o femeie…nu cu un bărbat cu sâni…alta era valoarea artistică! Și altul era răspunsul comisiei.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.