PresaSM Știri din Satu Mare

Top Menu

  • Contact

Main Menu

  • Acasă
  • Locale
  • Nationale
  • Anchete
  • Reportaje
  • Politica
  • Life
  • Editorial
  • Contact
  • Contact

logo

PresaSM Știri din Satu Mare

  • Acasă
  • Locale
  • Nationale
  • Anchete
  • Reportaje
  • Politica
  • Life
  • Editorial
  • Contact


LocaleReportaje
Home›Locale›VIDEOREPORTAJ. Mâncărurile spectaculoase și tradiționale de Crăciun din Țara Codrului

VIDEOREPORTAJ. Mâncărurile spectaculoase și tradiționale de Crăciun din Țara Codrului

By PresaSM
decembrie 24, 2019
1583
0

Tradițiile sunt sfinte în Țara Codrului, depozitară a valorilor noastre populare. Fie că vorbim despre cântece, port popular sau obiceiuri, toate sunt transmise din generație în generație de sute de ani. Malvina Iederan, din Soconzel, este tezaurul viu care păstrează tradiția cu sfințenie, inclusiv rețetele culinare vechi.

”La casele noastre codrenești se pregăteau de Crăciun sarmale la toate casele. Nu există casă în zona Codrului să nu existe piroște. E mâncarea de bază și de cinste, pentru că e o mâncare sățioasă și mirosul acela îți face poftă. Eu le fac ca toată lumea, pârgălașul, carnea tocată condimentată, verdețuri, pătrunjel, mărar și varză murată. Se pune și afumătură în oală. Înainte sarmalele se fierbeau doar în vase de lut, pe sobă, dar crăpau vasele. Acum și cine nu le fierbe în oală de lut, măcar le servește în vase de lut”, își începe povestea Malvina Iederan.

În Țara Codrului se pregătește în prima zi de Crăciun, încă de dimineață, și o ”zamă” pe cârnați, ușor acră, prin care mesenii să se refacă după masa copioasă din Ajunul Crăciunului.

”În ziua de Crăciun, dimineața, se face o zamă pe cârnați, când toată lumea e sătulă deja de atâtea mâncăruri grele, că sunt grele mâncărurile astea de Crăciun. Este un preparat simplu, specific zonei noastre, unde totul este pregătit cu smântână. Se taie cârnații, se pune apa la fiert, și se face un fel de îngroșală cu smântână și se pune neapărat în ea bulion. Așa se calculează, câte o bucată de cârnați pentru fiecare membru al familiei. Eu rețeta asta o am de la mama, o știu de când sunt în casa asta și am început să pricep ceva. Era mereu mâncarea de bază în dimineața zilei de Crăciun, dimineața, nu la amiază”, mai spune Malvina Iederan.

 









TagsCrăciunMalvina Iederanproduse tradiționaleȚara Codruluitradiții
Previous Article

Adrian Cozma, noul șef al Cancelariei prefectului. ...

Next Article

FOTO. Ședință de urgență la Prefectură: Zeci ...


ARTICOLE SIMILARE

  • Locale

    FOTOREPORTAJ. Târgul de Crăciun de la Satu Mare. Ce puteți găsi la comercianți

    noiembrie 30, 2017
    By PresaSM
  • Locale

    Ce gest! Brazii de Crăciun, din centrul Sătmarului, donație a doi sătmăreni

    noiembrie 17, 2017
    By PresaSM
  • LocaleTop News

    FOTOGALERIE. Satu Mare se pregătește pentru Crăciun. Au apărut primele ornamente luminoase

    noiembrie 13, 2023
    By PresaSM
  • LifeLocaleTop News

    FOTO/VIDEO. Atmosferă feerică în oraș. S-a aprins iluminatul de Crăciun. Mii de sătmăreni în zona centrală

    noiembrie 28, 2024
    By PresaSM
  • LocaleReportaje

    REPORTAJ. Mii de credincioși în Catedrala Țării Codrului: Mănăstirea Măriuș

    august 15, 2018
    By PresaSM
  • LocaleLife

    FOTO/VIDEO. Sărbătorile se apropie cu pași repezi. Brazii de Crăciun împodobesc Sătmarul

    noiembrie 18, 2019
    By PresaSM

Scrie un comentariu

Citește și:

  • LocaleTop News

    Șofer plecat de la locul accidentului. Un sătmărean a ajuns la spital

  • Locale

    PNL Satu Mare: Dacian Cioloș este candidatul PNL pentru prim-ministru

  • Locale

    Satu Mare a SCĂPAT de presupuși TERORIȘTI. Au fost EXPULZAȚI



© Copyright 2016-2022 PresaSM.ro. Toate drepturile rezervate.
Creat de ottoweb


PresaSM folosește fișiere cookie pentru a ne asigura că îți oferim cea mai bună experiență de navigare.ACCEPTMai multe informații