A betegség tüneteit mutató tanulók ne menjenek iskolába!

A betegség tüneteit mutató tanulók ne menjenek iskolába, a szülőknek pedig kötelességük értesíteni az oktatási intézményt és a családorvost – figyelmeztetett pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
A GCS egy sor szabályt és javaslatot továbbított a koronavírus terjedésének megfékezésére a hétfőn tanévet kezdők számára.

A szülők, vagy a gyerekeket iskolába elkísérő személyek nem léphetnek be az iskolába, csak rendkívüli, az iskola vezetése által jóváhagyott helyzetben.
A krónikus betegségben szenvedő gyerekek, illetve azok, akik egy lakásban laknak krónikus betegségben szenvedő családtagokkal online csatlakozhatnak a tanításhoz, amennyiben a szülők erre igényt tartanak és felmutatják a családorvos, vagy a szakorvos által kiállított igazolást.
Ha a gyermek legalább 3 egymást követő napon hiányzik az iskolából, a családorvos által kiállított igazolással jelentkezhet ismét a tanintézményben.

A GCS felhívja a figyelmet, hogy az osztályteremben kötelező módon viselt arcmaszknak fednie kell mind az orrot, mind a szájat. A maszk helyes viselése lehetővé teszi, hogy beltérben a személyek egymástól 1 méteres távolságban tartózkodjanak. A szabadban szintén indokolt a maszk viselése, ha a személyek között nem lehet betartani az 1,5 méteres biztonsági távolságot, vagy pedig kis területen sok ember tartózkodik. A maszk személyes tárgy, nem lehet más személyeknek odaadni használatra – szögezi le a GCS.

Az osztályteremben be kell tartani a biztonsági távolságot mind a tanulókhoz, mind a tanárokhoz képest úgy a tanórák alatt, mint szünetekben, illetve az iskolába érkezéskor és távozáskor. A sportórákon is kerülni kell a közvetlen fizikai kontaktust a diákok között, illetve azon tornaeszközök használatát (például labda), amelyeket több gyerek is megérint.

Az osztálytermekben a diákok nem ülhetnek le egymás helyére, kerülni kell az osztálytársak személyes tárgyainak, vagy az asztaloknak, székeknek a megérintését, az iskolatáskát is olyan helyre kell helyezni, ahol minél kisebb a vírusfertőződés kockázata.

A GCS a kéz gyakori fertőtlenítésének, vagy szappannal és vízzel történő megmosásának fontosságát is aláhúzza, és hangsúlyozza, hogy a gyakran megérintett személyes tárgyakat (pl. mobiltelefon) is fertőtleníteni kell. Javasolják továbbá, hogy amennyiben lehetséges, iskolába menéskor, illetve hazafelé, a tanulók kerüljék a tömegközlekedési eszközök használatát, menjenek inkább gyalog. Hazaérkezéskor mossanak kezet, öltözzenek át, utcai ruhákait helyezzék külön helyre, fertőtlenítsék a személyes tárgyakat (pl. kulcs, mobiltelefon).

A GCS felhívja a figyelmet, hogy bár a gyerekek és fiatalok egészségére kisebb mértékben hat ki a koronavírus, ők ugyanúgy átadhatják a vírust az idősebb, vagy krónikus betegségben szenvedő személyeknek, akik esetében a megfertőződés súlyos következményekkel járhat; emiatt van szükség arra, hogy ők is betartsák az óvintézkedéseket, és azonnal közöljék, ha a betegség tüneteit (pl. láz, köhögés, orrdugulás, hidegrázás, fej- és izomfájdalom, fáradtság, stb.) fedezik fel magukon.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is be kell vinniük az első héten az iskolába/óvodába a családorvos által kiállított egészségügyi igazolást azoknak a gyerekeknek, akik most kezdik a kiscsoportot, nulladik osztályt, ötödik, illetve kilencedik osztályt.Fii primul care comentează! despre "A betegség tüneteit mutató tanulók ne menjenek iskolába!"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre iskola
Közzétették az iskolakezdési forgatókönyhöz szükséges járványhelyzeti térképet

Închide