ANCHETĂ. Cea mai mare cultură de goji din Europa, amenințată cu desființarea în Satu Mare

După şapte ani de muncă şi cheltuială, un fermier din judeţul Satu Mare trăieşte poate, cel mai cumplit coşmar! Deşi a realizat o performanţă catalogată drept premieră naţională, în primăvara acestui an, se vede nevoit să pună afacerea pe butuci. Chiriaş de bună credinţă pe terenul Bisericii Greco-Catolice din Ciuperceni, s-a trezit acum câteva zile cu o somaţie din partea primăriei comunei Agriş, prin care trebuie să părăsească terenul în termen de 30 de zile. Noul primar al comunei spune că, conform actelor, terenul pe care acum se poate vedea prima plantaţie Bio de Goji din ţară, pe o suprafaţă de 4 ha, trebuie adus la destinaţia iniţială de păşune, unde să pască animalele.

În aceste condiţii, primul şi unicul soi românesc de Goji, obţinut şi atestat pe plantaţia din Ciuperceni se va duce de râpă, la fel ca şi afacerea construită în ultimii ani. Emeric Kolbaszer a investit până acum peste 300.000 de euro în plantaţie. Toate veniturile familiei au fost cheltuite în acest proiect. Performanţele obţinute cu această plantă au fost excepţionale. Fructele sunt cele mai valoroase din lume, după relatările cercetătorilor. Rezultatul analizelor de laborator făcute în Germania au scos la iveală proprietăţi şi compuşi naturali cu valori de top.

Entuziasmat de reuşită, fermierul Kolbaszer a făcut un nou plan de afaceri, prin care să extindă atât plantaţia cât şi capacitatea de procesare. Împreună cu Institutul Agronomic din Cluj Napoca au pus pe picioare primul soi atestat în Romania. Institutul de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” din acelaşi oraş în colaborare cu proprietarul plantaţiei au patentat un extract din fructul de Goji, pentru industria farmaceutică.

Toate aceste reuşite riscă să devină amintire, după ce în această primăvară, primăria comunei Agriş a refuzat emiterea adeverinţei pentru subvenţia de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Satu Mare, unde, până acum, Emeric Kolbaszer figura în evidenţe, şi de unde, până în acest an, acelaşi Emeric Kolbaszer a ridicat fără probleme subvenţiile, cu adeverinţa în cauză emisă de aceeaşi primărie.

Fără acest act, fermierul nu poate depune un proiect european, cu finanţare în valoare de 1.000.000 de euro. Primarul comunei Zsuzsanna Marton spune că în actele de punere în posesie ale terenului există multe ilegalităţi, iar suprafaţa pe care se află plantaţia este a primăriei. De asemenea, destinaţia terenului cu pricina nu poate fi alta conform legii, decât cea de păşune comunală.

Edilul comunei recunoaşte că anul trecut a semnat pentru adeverinţa A.P.I.A, dar că a fost o greşeală pe care şi-o asumă, pentru că abia după câteva luni a descoperit ilegalităţile din acte. În acest an,  primarul afirmă că nu mai poate fi vorba despre semnarea adeverinţei, întrucât ar fi nevoită să comită o ilegalitate.

În esenţă, lucrurile se pare că nu stau tocmai bine: Un chiriaş de bună credinţă, închiriază un teren plin de bălării, munceşte şi investeşte timp de şapte ani, pentru performanţă! Toată munca lui se duce de râpă! Ce vină are acest om? Cine, când şi cum va da socoteală pentru aceste inepţii?

Un material de Mircea Mureșan

17 Comments on "ANCHETĂ. Cea mai mare cultură de goji din Europa, amenințată cu desființarea în Satu Mare"

 1. Erdos carol | mai 15, 2018 at 22:43 |

  Păi eu cred că totuși la câte tâmpenii se fac în țara asta,primarul cu pricina ar trebui să rezolve în binele omului posesia că doar no fi chiar tâmpit!!

  View Comment
 2. E strigator la cer. sa faca pasune in alta parte. chiar asa batuti in cap sunt cei de la primarie?

  View Comment
 3. sa-i dea jumătate din afacere primarului si acesta va elibera adeverinta pentru APIA!!!!!!!!!

  View Comment
 4. Asa sa lucezi in Romania!Un pas inainte,doi inapoi.D-na primar nu poate semna…..nu vrea,invidia e mare.Pacat de acest om de buna credinta si de munca lui.Statul,reprezentat de “d-na primar”, isi bate joc.Pe pariu ca se fac si retrocedari de teren LEGALE.Si se mira lumea ca parasim tara?E bataie de joc!Rusine!!!

  View Comment
 5. Sau poate confisca terenul si face pasune doar pe acte, astfel profitul dupa plantatia de goji ramane primarului.

  View Comment
 6. el rumanashu | mai 16, 2018 at 08:07 |

  Pai situatia e clara : omul nu a sarit la cap pe centrarea primaritei . Acolo sunt alte interese meschine si poate interveni si invidia . La noi , in Romania , invidia este cea mai raspandita boala indiferent de etnie . Din pacate nu exista tratament medicamentos pentru aceasta maladie si singura metoda de eradicare este tragerea in tzeapa sau taierea capului . Oricum , nu va mai dura mult pana se va ajunge la o noua revolta sociala .

  View Comment
 7. Ascultați și părerea primarului…. credeți-mă merită! Vă veți da seama de “buna credință” a agricultorului….

  View Comment
 8. De fapt madam primar face niște jocuri, de fapt ea este in postura lupului paznic la oi

  View Comment
 9. Osvat gheorghe | mai 16, 2018 at 10:33 |

  Tanti primăriță sa ti fie rusine acuma vezi ca ai greșit nu ai decât sa plătești toată munca acelei familii

  View Comment
 10. @Mircea Mureșan: Ai cerut punctul de vedere al primăriței din Agriș? Poate că nu vorbește prostii și posibil să aibă ceva dreptate! Ar cam avea un drept la replică, pe care, deocamndată, n-ai fost curios să-l soliciți!

  View Comment
 11. Daniel Cojocariu | mai 16, 2018 at 14:41 |

  Sunt plecat din țara de 18 ani,muncesc in același domeniu de șase ani . L-am cunoscut personal pe domnul Emeric și i-am vizitat plantația după ce in prealabil mi-a făcut el o vizita aici in Portugalia împreuna cu echipa de ingineri din Cluj . Situația de fața ma face sa îmi fie greață de unii din conducerea instituțiilor statului ce sunt făcute pentru bunul mers al societății ,nu pentru distrugerea ei. Stimabila doamna in exces de zel,a uitat ca suntem in Romania,urmărește interesele maghiare,are steagul unguresc in biroul unei instituții române,și încearcă sa distrugă concurenta naționala de cultura de Goji . Menționez ca in Ungaria este un producător ce încearcă sa elimine sistematic concurenta,din punctul meu de vedere de aici problemele ! Dansa nu știe ca suntem prea mulți de partea domnului Emeric,prea mulți suntem sătui de abuzuri ,așa ca dansa nu va putea face o nedreptate așa cum gândește! Îmi e Rușine când maghiarii ne conduc!

  View Comment
 12. Apare clar punctul de vedere al primarului în articol. Despre ce vorbim aici?!

  View Comment
 13. comentator | mai 16, 2018 at 15:12 |

  Din ce cunosc eu și ce rezultă din articol este ceva ce șchioapătă în toată treaba asta. Dacă domnul cu goji era de bună credință, așa cum se afirmă, făcea și niște acte oficiale în acest sens. Pentru că dacă terenul este pășune comunală, deci are o destinație, tu nu poți să transformi în cultură de câmp, sere-solarii, mai ales că ești doar chiriaș. Dacă doamnă primăriță nu vrea să elibereze adeverința răspunde ea pentru asta, mă gândesc că s-a documentat. Asta ar fi treaba ei. Dacă sunt ilegalități cu actele de teren e cam nasoală treaba pentru că trebuie obligatoriu cercetat, denunț, chestie, poliție etc, plus că e vorba de subvenții date de UE pe suprafață. Dar eu cunosc personal pe domnul K. de acum vreo 20 ani când el făcea absolut altceva. Și atunci era supărat pe sistem și pe toți. Asta este felul lui de a fi.

  View Comment
 14. Sunt indignata de aceasta situatie.Daca se impune desfiintarea acestei culturi,infiintata cu acte legale ,trebuie ca cineva sa despagubeasca chiriasii de buna credinta,pentru investitia facuta pe aceasta pasune.Primaria este responsabila pentru toate actele emise si supervizate pana in prezent ,precum si proprietarul terenului(biserica).Proprietarul terenului este dispus sa renunte la proprietate??? Ceva nu se leaga.

  View Comment
 15. Pacat de munca omului dar sa nu iti pui ordine in documente 7 ani e lipsă de viziune, sa fiu amabil. Ce sa faca primarita, sa-i dea pamantul primariei? Vad ca i-a oferit o solutie relativ corecta. Treaba cu APIA este pentru o amarata de subventie. Nu are nicio treaba proiectul european cu APIA. Iar fara cadastru nu se poate depune niciun proiect la AFIR. Sper sa se rezolve ca a pus mult suflet acolo chiar daca atitudinea lasa de dorit…

  View Comment
 16. Anamaria | mai 16, 2018 at 21:43 |

  Este totusi interesant,ca pana productia nu a dat roade ci doar s-a investit in ea,nu a fost ilegala plantatia ! Dupa ce a inceput sa produca profit,din senin a devenit totul ilegal ! CEVA AICI NU E OK !

  View Comment
 17. Mergeti la fata locului si vedeti cum arata plantatia.Buruieni peste tot, mai mari ca si tufele de goji.Poate proprietarul asa vrea sa scape de plantatie,sa-si recupereze investitiile dind vina pe primarie.Luati legatura si cu firma din Ungaria care a vrut sa-si prezinte tractoarele si utilajele agricole pe plantatie si cauza pt care nu a avut loc.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Citește articolul precedent:
FOTO. Mașini avariate în curtea Spitalului Județean. Au căzut copaci peste ele

Închide