Avocatul Poporului: Poliția Locală nu poate dispune ridicarea mașinilor

Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar nu poate fi dispusă de către polițiștii locali, ci numai de politistii rutieri, consideră Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a dat exemplul Bucureștiului și cere Prefectului Municipiului București atacarea în contencios a HCGMB nr. 371/2019 privind ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe străzile orașului.

Renate Weber, noul șef a instituției Avocatul Poporului, spune că ridicarea mașinilor staționate neregulamentar nesocotește normele legale în aplicarea cărora a fost dată și stabilește competența alternativă a polițiștilor rutieri sau locali în constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor principale, iar nu competența exclusivă a polițiștilor rutieri, astfel după cum aceasta este reglementată de lege.

HCGMB decide că, în calitate de agenți constatatori, polițiștii locali pot dispune măsura ridicării, prevederi ce contravin în mod flagrant art. 64 din OUG nr. 195/2002 și art. 2031 și art. 2032 din HG nr. 1361/2006.

În același timp, în opinia Avocatului Poporului, HCGMB este un act administrativ care ar fi trebuit să se limiteze la a reglementa măsuri tehnice de realizare a ridicării și depozitării autovehiculelor în sarcina operatorilor si nu să reglementeze atribuții în sarcina polițiștilor rutieri, statutul juridic și atribuțiile acestora fiind reglementate prin lege specială.

3 Comments on "Avocatul Poporului: Poliția Locală nu poate dispune ridicarea mașinilor"

  1. Iara stricati jucaria lui Gaborka??

    View Comment
  2. Mda, au dreptul la prea multe….dar nu va temeti ca pe ei nu ii sanctioneaza nimeni, deci fac ce vor muschii lor.! Cum dracu sa ridici masini sambata si duminica cand zice clar pe indicator, cu exceptiasambata si duminica!!!

    View Comment
  3. Foarte bine. Vom parca unde ne lasă mușchii:-in fața porții avocatului porului, în fața porților tuturor cetățenilor, în itersecții, pe trotuare, pe poduri, nu ne interesează de nimeni, că orice se poate doar tupeu să ai și mașină barosană. Poate să-l numească Gaborka sau alt nume dar să nu îndrăznească careva primar să facă ordine în junglă că va fi terfelit. Nu fiți nesimțiți proprietarilor de autoturisme. Din cauza nesimțiților s-a ajuns la ridicarea autoturismelor.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Avocatul Poporului, Poliția Locală
FOTO. Mesajul plin de curaj și haz al unei șoferițe pentru Poliția Locală

Închide