FOTO. Cele mai scumpe costume populare în cea mai bogată comună din România: 20.000 de euro și cristalele Swarovski

În cea mai bogată comună din România – Certeze – se fabrică cele mai scumpe costume populare din România. Poate chiar din lume. Și asta pentru că un costum poate ajunge și la 20.000 de euro.

Fie că vorbim de cămăşi, zadii sau baticuri, toate sunt țesute manual și decorate cu pietre preţioase, precum cristalele Swarovski. Tocmai de asta un costum poate costa cât un apartament în municipiul Satu Mare.

Una dintre croitoresele care fabrică astfel de costume este Maria Bumbului, din Certeze. Femeia face costume populare de peste 60 de ani.

Cu atât mai mult acum, când oșenii par dispuși să dea oricât pe un costum popular care să le amintească de obârșia lor, Maria Bumbului spune că abia face față cererilor și este nevoită să lucreze numai cu programare.

Cristalele Swarovski sau alte pietre prețioase sun achiziționate din străinătate chiar de către beneficiari, iar croitoresele bătrâne din Certeze le ”încrustează” pe costume…manual. Este o muncă migăloasă, care urcă valoarea costumului. Așa se face că un costum complet poate ajunge și la 20.000 de euro.

1 Comment on "FOTO. Cele mai scumpe costume populare în cea mai bogată comună din România: 20.000 de euro și cristalele Swarovski"

  1. Cele mai valoroase costume națíonle tradițíonale sunt cele din Japonia. Kimonouri țesute manual din mătase naturală în mai multe ițe, cu modele străvechi , create pentru un anume anotimp și o anume stare de spirit, purtate cu OBI-ul asortat , țesut de asemenea în multe ițe , în modele complicate pot să coste cât o mașină. Stofele grele din mătase țesute manual se păstrează în dulapuri speciale, făcute dintr-un anume lemn și se lasă ca moștenire fetelor din familie.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Huta Certeze
Bărbat ATACAT în plină stradă în cea mai BOGATĂ comună din județ. A fost bătut CRUNT

Închide