Dumitru Fărcaș va CÂNTA duminică la Sâmbra Oilor. Cea mai MARE sărbătoare câmpenească din nord-vestul țării

Celebrul instrumentist și intepret de muzică populară Dumitru Fărcaș va cânta duminică, 8 mai, la cea de-a 60-a ediție a sărbătoarei câmpenești de la Huta Certeze, Sâmbra Oilor. Vor mai urca pe scenă și intepreții de muzică populară din Maramureș Cornelia și Lupu Rednic.

Județul Satu Mare va fi reprezentat de Maria Tripon și Ansamblul Sânzienele și Ansamblul Folcloric Oașul, Maria Petca Poptean și Ansamblul Măgura din Târșolț, Ansamblul Folcloric Florile Turțului din Turț, Formația de dansuri și grupul de țâpuritoare din Batarci, Ansamblul Florile Tărnii din Tarna Mare, Formația și grupul de țâpuritoare din Călinești Oaș, grupul de țâpuritoare din Racșa, Ansamblul Cununița și Cununița Năzdrăvană, Ansamblul Codrulețul de la Tășnad, Formația Mugurii Codrului din Giorocuta, Malvina Madăr Iederan și formația de dansuri din Soconzel, Ansamblul Ceatăra din Carei, Formația de dansuri din Homoroade, Ansamblul Cetatea Codrului din Ardud și Ansamblul Folcloric Ciobănașul din Drăgușeni.

Sâmbra Oilor reprezintă cea mai mare serbare câmpenească, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului. Se desfăşoară anual în luna mai şi simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut.

Pe drumul şerpuitor care uneşte Ţara Oaşului de Maramureş, chiar pe hotarul dintre cele două judeţe, Pasul Huta Certeze, devine an de an, gazda uneia dintre cele mai străvechi datini din ţară. „Sâmbra Oilor“ marchează începutul sezonului pastoral pe aceste meleaguri nord-vestice. Este un bun prilej pentru o frumoasă petrecere câmpenească unde se consumă produse tradiţionale.

La origini, ca şi azi, sâmbra semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească asupra treburilor majore ale oieritului. Câteva zeci dacă nu sute de asemenea înţelegeri au loc în fiecare primăvară în toate cele 23 de sate oşeneşti, la date diferite în aceeaşi localitate şi în zile ale săptămânii socotite faste: marţi, joi, sâmbătă.

Înainte de a urca pe munte, atât oile cât şi stăpânii lor sunt stropiţi cu apă sfinţită pentru purificare, iar prepararea unor alimente rituale sau pronunţarea de formule magice fac parte din obiceiurile locale ale sărbătorii. După toate acestea, se măsoară şi se crestează pe un răboj laptele dat de oile fiecărui sâmbraş. Pe baza acestui semn se calculează apoi cantitatea de brânză cuvenită fiecăruia în toamnă, la spargerea stânii.

Fii primul care comentează! despre "Dumitru Fărcaș va CÂNTA duminică la Sâmbra Oilor. Cea mai MARE sărbătoare câmpenească din nord-vestul țării"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Corneliu si Lupu Rednic, Dumitru Fărcaș, Huta Certeze
Val de ACCIDENTE rutiere GRAVE la Ardud, Certeze, Petea și Băbășești. TREI persoane, la un pas de MOARTE

Închide