FOTO. Unsprezece turiști, inclusiv copii, recuperați de salvamontiștii sătmăreni

Unsprezece turiști din Cluj, printre care și mai mulți copii, au fost recuperați de salvamontiștii sătmăreni, după ce s-au pierdut  în munții Gutâi.

Salvamontiștii sătmăreni au reușit să recupereze un grup de 11 turiști clujeni, printre care și copii, care după un traseu de șapte ore s-au pierdut într-o zonă nemarcată în munții Gutâi. Apelul a fost preluat de cei de la Salvamont Satu Mare, având în vedere că se aflau cel mai aproape de zona în care au fost localizați turiștii.

“Pierderea traseului de către grup s-a datorat hărții turistice, ale cărei date nu coincideau cu realitățile din teren, în plus datorită iernii grele și a furtunilor din primăvară o mare parte a pădurilor de la peste 1000 altitudine, sînt la pământ, făcând impracticabile și de nerecunoscut potecile traseelor turistice. După contactul cu grupul de turiști ne-am dat seama ca se îndreptau către zona Călămari-Vf. Rotundu un platou imens, împădurit și nemarcat, un „no man`s land” îndepărtat de civilizație sau în traducere liberă „Țara nimănui”. În consecință, o patrulă salvamont a intrat pe linia de creastă aproape de Călămari iar o alta s-a deplasat din Luna Șes, pe la Izvor Țiganu către Poiana Soci, de unde au fost în cele din urmă recuperați. Trebuie să menționăm și clarviziunea grupului de montaniarzi, care dându-și seama că au pierdut traseul s-au oprit și au solicitat sprijin prin 112”, spun cei de la Serviciul Salvamont Satu Mare.

Recuperarea turiștilor nu a fost una ușoară, având în vedere faptul că aceștia erau deja obosiți, iar traseul a fost unul dificil.

“Au făcut-o la timp deoarece în grup se regăseau mai mulți copii, cu o stare de oboseală accentuată, ei având deja în picioare 7 ore de mers iar traseul propus mai implica cel putin încă 3-4 ore de mers în munte. Localizarea și redirecționarea grupului s-a făcut după coordonatele de pe telefon și astfel s-a reușit regruparea cu salvamontiștii porniți din Luna -Șes după cca 2 ore. Efortul echipelor Salvamont a fost mare deoarece o mare parte din traseu a fost parcurs pe jos, ocolind sau sărind mai la tot pasul, peste copacii căzuți la pământ.”, mai spun cei de la Serviciul Salvamont.

Fii primul care comentează! despre "FOTO. Unsprezece turiști, inclusiv copii, recuperați de salvamontiștii sătmăreni"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Serviciul Salvamont
VIDEO. Imagini spectaculoase. Ursoaică cu pui, la plimbare prin pădurile județului

Închide