FOTOGALERIE. Astăzi se împlinesc 49 de ani de la inundațiile catastrofale din județ

Un număr de 56 de oameni a ucis Someşul în data de 14 mai 1970. Alte mii de sătmăreni au rămas pe drumuri, după ce Someșul a pus stăpânire pe o treime din județ. Astăzi se împlinesc 49 de ani de la acea uriașă tragedie care s-a abătut asupra județului Satu Mare.

Semnalul de alarmă cu privire la creşterea periculoasă a nivelului Someşului s-a tras cu o zi înainte de dezastru, în 13 mai. În dimineaţa zilei următoare, apele Someşului începeau să acopere judeţul. Digul s-a rupt în zona localităţilor Văii Vinului, Culciu Mare, Apa şi Odoreului. Apa a inundat terenurile agricole, satele, dar şi o jumătate din municipiul Satu Mare.

În cartierul de jos al municipiului Satu Mare, nivelul apei la inundaţiile catastrofale din 1970 a atins doi metri. Zona este denumită acum cu numele „14 mai“, după data în care Someşul a luat 56 de vieţi omeneşti. Nicio casă din acest cartier nu a rămas neatinsă. Echipa de salvare a populaţiei a fost condusă de un reprezentant al Ministerului Internelor, venit special din Capitală.

Echipele de pompieri au fost ajutate de sute de sătmăreni. Unii au oferit refugiu familiilor sinitrate, alţii au adunat pături, haine, apă potabilă şi mâncare pentru aceştia.

Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească!

2 Comments on "FOTOGALERIE. Astăzi se împlinesc 49 de ani de la inundațiile catastrofale din județ"

  1. A fost o zi de joi dar și jale mare,dar după aceea au urmat consecințe grave,din toate punctele de vedere,dacă si ceausescu cu ùglar au iesit sa vada dezastrul.greu greu dar am trecut si acest hop ,ca utecisti am fost aduși la curățat moloz spălat străzi si la alte lucruri deosebite.eram tânăr si dornic de ajutor.am găzduit sinistrați în Negreșit oaș. azi moment greu trist si o amintire doar urme de piloni de la vechiul pod curbat lângă poduldecebal.

    View Comment
  2. Vasile Ivan | mai 15, 2019 at 11:59 |

    Triste amintiri, eram elev la scoala profesionala în Satu-Mare, ce-mi amintesc e câ am intrerupt toate activitâtile ne-au îmbarcat în camiooane si ne-au dus la diguri sâ umplem saci cu nisip sâ inalte digurile, nu am apucat sâ facem mare lucru câ apa crestea foarte repede am abandonat tot ne-am îmbarcat din nou în camioane și înapoi spre scoalâ apa venea în urma noastrâ foarte repede, când am ajuns în oreș sirenele sunau de zor iar strazile începeau sâ se umple de apa,ne-au urcat la etajele superioare unde am stat blocați câteva zile pâna sau retras apele, în acest timp eram aprovizionati cu apa si mâncare cu bârcile, apa era foate mare în curtea școli, a fost dezastru.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Citește articolul precedent:
FOTO. Drama unei familii rămase fără casă după un incendiu puternic. Haideți să îi ajutăm

Închide