FOTODOCUMENT. S-a terminat raiul bugetarilor?! Probleme cu banii pentru salariile de la stat

O notă internă primită de Casa Județeană de Pensii, semnată chiar de ministrul Finanțelor, arată că nu sunt bani pentru plata tuturor veniturilor până la finalul anului. Dacă în anii precedenți, șefii de instituții se bazau pe rectificarea bugetară, anul acesta, oficialii de la București scriu negru pe alb că nu se vor da bani mai mulți pentru cheltuielile de personal. 

Măririle de salarii par a fi provocat haos în bugetele unor instituții. Așa se întâmplă și la Casa de Pensii, unde o notă internă avertizează conducerea că nu sunt suficienți bani pentru a acoperi cheltuielile de personal. Practic, bugetul pentru 2019, întocmit și el cu întârziere, nu asigură sumele necesare pentru plata salariilor și sporurilor pentru trimestrul IV. Nota este semnată chiar de Eugen Teodorvici, ministrul Finanțelor care la acest final de săptămână a fost la Satu Mare și a dat asigurări primarilor că vor primi bani pentru cheltuielile sociale. 

“În ceea ce privește cheltuielile de personal, Ministerul Finanțelor Publice a aprobat repartizarea pe trimestre conform propunerilor transmise, chiar dacă, din modul de repartizare al acestora, sumele propuse pentru semestrul IV nu acoperă plata integrală a salariilor,” se arată în nota transmisă Casei Județene de Pensii.

Ministerul mai spune și că, potrivit legii, se vor face repartizări pentru echilibrarea sumelor din semestrul III și semestrul IV.

Mai mult, ministerul le atrage atenția șefilor de instituții că este obligația lor să se încadreze în plafoanele care au fost stabilite.

Prime și sporuri mai mici

Iar ministerul Finanțelor le oferă directorilor și soluții.

“Pentru încadrarea în limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal, ordonatorii de credite au posibilitatea să diminueze drepturile salariale care sunt stabilite prin lege în cuantum variabil și pe cele ale căror acordare este facultativă,” se arată în nota semnată de ministrul Teodorovici.

Adică, angajații și-ar putea vedea sporurile, compensațiile și primele diminuate.

O altă avertizare ține de numărul de posturi disponibile, iar dacă instituțiile nu se descurcă cu salariile pentru ultima parte a anului, nici vorbă să se facă angajări. Asta pentru că, nota subliniază foarte clar faptul că directorii, indiferent de numărul de posturi libere, trebuie să se încadreze în buget.

Ordonatorii de credite sunt atenționați: neîncadrarea în plafoane vine cu amenzi, de la 50.000 la 100.000 de lei.

Ministerul a cerut deja măsuri pentru scăderea cheltuielilor

Documentul transmis de Ministerul Finanțelor vorbește și despre o altă adresă internă, tot din acest an, în care se solicita șefilor de instituții identificarea unor soluții prin care să se încadreze în plafoanele impuse. Se precizează totuși că cei mai mulți directori nu au identificat astfel de soluții. Ca rezolvare, ministerul vorbește despre reduceri de personal și reducerea unor drepturi salariale. Directorii au transmis atunci ministerului de Finanțe că au de gând să ceară bani suplimentari la rectificarea bugetară, astfel încât să fie acoperite cheltuielile cu salariile.

Doar că ministerul îi avertizează pe șefii caselor județene că nu vor primi bani suplimentari. Pentru plata integrală a obligațiilor financiare, ministerul ar trebui să sacrifice investițiile.

“Precizăm că ministerul Finanțelor Publice nu poate fi de acord cu majorarea cheltuielilor de personal cu ocazia rectificării bugetare întru cât acest lucru s-ar putea realiza numai cu afectarea procesului investițional (reducerea cheltuielilor de investiții),” se mai arată în nota transmisă Casei Județene de Pensii Satu Mare.

Directorii au la dispoziție până săptămâna viitoare să comunice ministerului ce măsuri vor lua pentru a se încadra în plafoanele trimestriale, avertizează ministerul.

Vestea că nu sunt bani pentru ultima parte a anului în curs vine în momentul în care Casa de Pensii este în plin proces de recalculare a pensiilor.

La Satu Mare nu sunt probleme, a precizat directorul Casei Județene

Directorul Casei Județene de Pensii, Marcel Erdei, a precizat pentru PresaSm că la Satu Mare este asigurat fondul de salari, până la finalul anului.

“Nu se pune problema de bani. Tot ce e legat de salarii și sporuri este asigurat până la finalul anului. Avem fonduri suficiente pentru salarii în buget,” a spus Erdei, directorul Casei Județene de Pensii.

La începutul anului se făcea apel la blocarea majorărilor

Nu este pentru prima dată când note interne trimise către Casele Județene de Pensii scot la iveală problemele din sistem. La finalul lunii ianuarie, o adresă semnată atunci de președintele Casei Naționale de Pensii le transmitea șefilor din județe să oprească acordarea majorărilor salariale, inclusiv cele “primite prin fax” pentru directori. Ministerul Muncii spunea atunci că a deschis o anchetă cu privire la nota internă și a dat asigurări că angajații își vor primi banii cuveniți.

5 Comments on "FOTODOCUMENT. S-a terminat raiul bugetarilor?! Probleme cu banii pentru salariile de la stat"

 1. Cate semestre are un an ??

  View Comment
 2. ”Ministerul mai spune și că, potrivit legii, se vor face repartizări pentru echilibrarea sumelor din semestrul III și semestrul IV ” ???
  INTREBARE:
  Dar câte semestre are un an ?

  View Comment
 3. Badea Gheorghe | mai 14, 2019 at 14:42 |

  @Anonim: Câte vrea gașca penală! =))
  Păi dacă sfert (1/4) SEAMĂNĂ cu semi (1/2) … Ambele încep cu “s”!

  View Comment
 4. NU FIȚI INVIDIOȘI
  Să lucrezi la vreo primărie sau la o altă instituție publică nu este raiul bugetarilor, mulți bugetari iși justifică salariul ba chiar sunt plătiți prost față de munca prestată. Dacă nu lucrați cu oamenii nu știți la câte mofturi se face față. Mai sunt și care freacă menta pentru salar dar majoritatea lucrează bine. Nu sunt bugetar dar lucrez mult cu instituții publice și văd că personalul își merită salarul.

  View Comment
 5. Ar trebui sa lucram toti la stat sa fim platiti bine!!! Bataie de joc din banul public. Stiti cum se zice: “Cine imparte, parte isi face”. Toti muncim, dar nu toti suntem platiti regeste….sa nu se mai planga bugetarii cat muncesc, pentru ca nu muncesc mai mult ca la privat si nu ii trage nimeni la raspundere. Plus ca, toata lumea stie ca la stat 90% sunt pusi pe pile…isi impart banii intre ei. Cand vezi ce salarii au la multe institutii, pur si simplu iti trece cheful de munca, nu mai ai chef sa muncesti nimic.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Buget 2019, Casa Județeană de Pensii
VIDEO. Kereskényi, despre boicotul PSD: Își bat joc de toți, inclusiv de propriul electorat

Închide