FOTOGALERIE. Episcopia Catolică și-a terminat viitorul spital, în exterior. Milioane de euro investiți

Fosta clădire a Ordinului Surorilor de Caritate “Sfântul Vincenţiu” din municipiul Satu Mare și fost sediu al Clubului Sportiv Voința a fost reabilitat exterior de către actualul proprietar: Episcopia Romano-Catolică. Banii au venit de la Guvernul Ungariei, iar în interior se va realiza un spital în toată regula: cu sală de operații, unitatea de terapie intensivă și unitate de urgență.  

Episcopia Romano-Catolică, printre beneficiari

Dieceza Romano-Catolică din Satu Mare a primit suma de 5,4 milioane de euro din partea Guvernului Ungaria, via Fundația Bethlen Gabor. Nu se știe cu exactitate pentru ce anume s-au dat acești bani, dar cert este faptul că Episcopia Romano-Catolică Satu Mare a înregistrat o veritabilă creștere a investițiilor sale în ultimii ani în municipiul Satu Mare. Atât în școli din municipiul Satu Mare, cât și într-un hotel, un restaurant și…un spital.

Episcopia romano-catolică, un mega proprietar

Din 2004, Bisericii Romano-Catolice din Satu Mare i-au fost retrocedate 19 clădiri și terenuri, evaluate la multe milioane de euro. Majoritatea clădirilor retrocedate sunt școli sau instituții publice pentru care acum autoritățile locale plătesc chirii semnificative. Printre acestea se numără șase spații care adăpostesc unități de învățământ. Din cele 19 imobile, 12 au fost retrocedate în mod direct Episcopiei Romano-Catolice, alte patru prin intermediul Ordinului Surorilor de Caritate “Sf. Vincențiu” și două fundației Caritatea.

Un spital destul de discret

Potrivit informațiilor obținute de reporterii PresaSM, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare a demarat o investiție privind reabilitarea clădirii Zarda, unde a fost internatul Colegiului Național ”Ioan Slavici”. Imobilul este monument istoric și este situat pe strada Ștefan cel Mare. Este destul de probabil ca o parte din banii Ungariei să fi fost direcționat în această investiție.

Denumirea oficială a proiectului este ”Centru medical de prevenție, diagnostic și tratament Ham Janos”. Lucrările au demarat în forță în urmă cu câteva zile, în baza autorizației de construcție nr. 760/13.12.2018, emisă de Primăria Satu Mare.

Potrivit informațiilor PresaSM, este vorba despre un spital în toată regula, cu bloc operator și terapie intensivă, saloane cu paturi, laboratoare și toate dotările necesare. De asemenea, totul va fi automatizat. De la uși și până la geamuri. Lucrările se desfășoară în ritm alert, pe șantier lucrând peste 100 de muncitori! Sursa de finanțare este, oficial, din bugetul propriu al Episcopiei Romano-Catolice.

 

Când a recuperat clădirea 

Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România a hotărât, prin decizia nr.655/23.12.2005, retrocedarea imobilului situat în Municipiul Satu Mare, strada Ioan Slavici nr.4, Ordinului Surorilor de Caritate “Sfântul Vincenţiu” din Satu Mare, judeţul Satu Mare. Concret, Episcopiei Romano-Catolice.

Fii primul care comentează! despre "FOTOGALERIE. Episcopia Catolică și-a terminat viitorul spital, în exterior. Milioane de euro investiți"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Episcopia Romano-Catolică, investiție
FOTO. T42, terasa din centrul Sătmarului cu mâncare și băuturi spectaculoase

Închide