FOTOGALERIE. Haitele de câini pun stăpânire pe cartiere. Apelul disperat al unei mame

O sătmăreancă, mamă a unui copil, face un apel către autoritățile publice locale, solicitând luarea unor măsuri. Și asta după ce curtea unui bloc din Cartierul Carpați II a fost invadat de câini fără stăpân. Sătmăreanca a spus că a cerut ajutor peste tot, dar nimeni nu poate face nimic.

”Chiar nu se poate face nimic cu câinii fără stăpân de pe străzile orașului? În curtea blocului de pe strada Fântânele – Bârgăului din iarnă a rămas o femelă, care acum fiind în călduri atrage tot mai mulți masculi. Câinii devin agresivi în astfel de situații și nu știi la ce să te aștepti din partea lor. Am vorbit cu cei de la Asociatia Free Life dar, din păcate, nu au personal să vină să îi ridice. Primăria nu are contract cu nicio firmă de ecarisaj, iar răspunsul lor lasă de dorit… mai exact ei nu au ce să facă în condițiile în care nu există un contract cu o astfel de firmă. Până la urmă ce facem? Stăm și ne uităm cum se umple orașul de câini (fie ei agresivi sau nu)? Așteptăm să fie atacat un copil sau o mamă cu un bebeluș ca să se facă ceva?”, este întrebarea sătmărencei.

Municipiul Satu Mare dorește delegarea serviciului de gestionare a câinilor fără sătpân. Potrivit documentației, Primăria este pregătită să plătească până la 1.100.000 de lei, fără TVA, pentru firma care își va asuma gestionarea câinilor vagabonzi.

Potrivit caietului de sarcini întocmit, firma va trebui să asigure nu doar ridicare patrupedelor de pe spațiul public, ci și cazarea acestora, în condiții corespunzătoare, împreună cu sterilizarea, deparazitarea și vaccinarea acestora. Firma va trebui să realizeze și programe de educare și responsabilizare a populației și să identifice câinii de pe domeniul public, împreună cu veterinarii de liberă practică.

Cei care vor să participe la licitație vor trebui și să vină cu un plan de acțiune care are în vedere estimarea populației canine din municipiu și rata de înlocuire.

În expunerea de motive, autoritățile precizează că Satu Mare, de la finalul anului 2017, nu mai are contract cu o firmă de gestionare a animalelor fără stăpân. Oficialii cred că prin delegarea serviciului, municipiul ar putea avea o infrastructură modernă pentru a răspunde problemei câinilor vagabonzi.

Contractul va fi atribuit pe baza prețului cel mai mic, atâta timp cât sunt îndeplinite toate condițiile tehnice din caietul de sarcini. Concesiunea se va face pe o perioadă de cinci ani, arată documentele autorităților locale.

Sătmărenii au criticat modul în care hingherii privați au gestionat situația câinilor vagabonzi de pe raza municipiului. Mai multe filmări au apărut pe paginile de socializare în care hingherii au fost surprinși brutalizând patrupedele ridicate de pe spațiul public. Probleme au fost raportate de cititorii PresaSM și la adăpostul de la Dara.

La finalul anului trecut, cei de la Free Life atrăgeau atenția că adăpostul de câini al ONG-ului, singurul de acest fel din Satu Mare, funcționa la capacitate maximă. ONG-ul atrăgea atenția și asupra nenumăratelor cazuri de abandon, cu câini lăsați în cutii sau aruncați la gunoi, la limita municipiului Satu Mare.

Tarifele propuse de Primăria Satu Mare pentru serviciul de gestionare al câinilor vagabonzi

Nr.
Crt.
Operațiuni prestate U.M.
Cantitate
U.M.
Tarif
Cantități
estimate
pe 5 ani
1 Capturarea și transportul câinilor fără stăpân buc Lei/buc 3500
2 Examinarea clinică a animalelor la intrarea în adăpost și
întocmirea  fișei (nr. câini capturați)
buc Lei/buc 3500
3 Cazarea zilnică (asigurarea hranei) a câinilor fără stăpân și asigurarea curățeniei adăpostului zile Lei/buc/zi 49000
4 Deparazitarea internă  pentru câini capturați buc Lei/buc 3500
5 Deparazitarea externă  pentru câini capturați buc Lei/buc 3500
6 Vaccinare antirabică pentru câini capturați buc Lei/buc 750
7 Microcipare, carnet de sănătate buc Lei/buc 750
8 Eutanasierea câinilor fără stapân neadoptați
sau nerevendicați
buc Lei/buc 2750
9 Operațiunile de sterilizare chirurgicală prin orhidectomia
(castrarea) masculilor la specia câine. (Canis familiaris)
buc Lei/buc 350
10 Îngrijire zilnică post-operatorie după sterilizarea masculilor
la specia câine (Canis familiaris)  3 zile
3 zile Lei/buc/3 zile 350
11 Operațiunile de sterilizare chirurgicală prin ovario-histerectomia
femelelor din specia câine (Canis familiaris)
buc Lei/buc 400
12 Îngrijire zilnică post-operatorie după sterilizarea femelelor
din specia câine. (Canis familiaris) 6 zile
buc Lei/buc/6 zile 400
13 Mici tratamente necesare – de urgență, ocazionale buc Lei/buc 500
14 Pregătirea, manipularea și depozitarea în camera frigorifică
a cadavrelor de animale în cadrul adăpostului
buc Lei/buc 2750
15 Neutralizarea cadavrelor de animale și a deșeurilor de origină animală, rezultate din adăpost prin incinerare într-un incinerator autorizat. (Greutatea în kg a cadavrelor) kg Lei/kg 33000

3 Comments on "FOTOGALERIE. Haitele de câini pun stăpânire pe cartiere. Apelul disperat al unei mame"

  1. Că de nu ar fi atâtea mămici isterice, din generația Peditel, lipita de mobil, și nu ar fi agitate, câinii comunitari nu ar fi o problema. Din păcate, stam rău cu sterilizarea, și a.comunitarilor și a istericelor. Doar că puii comunitarilor nu ajung in Parlament

    View Comment
  2. Adică o mamă care își exprimă îngrijorarea e isterică?? Probabil aceasta e problema, câinii cu două picioare ce semnează octimus.

    View Comment
  3. Nu câinii sunt problema. Oamenii. Câinele nu-ți dă in cap, nu violează, nu fură, nu tâlhăresc. Sunt animale cu empatie de invidiat pe care i-am crescut noi și i-am abandonat prin alungare. Fac parte din natură precum păsările, Iepurii, pisicile, căprioarele etc. Nu m-ă deranjează. Alte primării care au luat măsuri au fost dați in judecată. Dacă câinii fac murdărie vă arăt câtă murdărie, fecale, gunoi lasă unii dintre vecini și concetâțeni.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre câini, maidanezi
FOTO. I-a pus în pungă și i-a aruncat la gunoi. Totul s-a întâmplat în Micro 16

Închide