FOTOGALERIE. Tezaurul verde din Satu Mare. Cea mai mare rezervație de păr sălbatic din Europa

Nu foarte mulți sătmăreni cunosc faptul că județul în care trăiesc are anumite atuuri importante. Unul dintre acestea este, fără doar și poate, rezervația de păr sălbatic sau păr pădureț, cum i se mai spune, de la Chegea, comuna Săcășeni. Este cea mai mare din Europa.

În Satu Mare există cea mai mare rezervaţie naturală de peri sălbatici din Europa. Are o vechime de peste 100 de ani şi se întinde pe aproximativ 180 de hectare. Iar pentru localnicii din Săcăşeni, comuna unde se află livada naturală, mândria se traduce în stil local: se laudă cu cea mai aromată palincă de pere.

Pe dealurile de lângă satul Chegea, comuna Săcăşeni, pajiştile sunt pline de peri sălbatici. Sau pădureţi, cum li se mai spune. În prag de toamnă, livada sălbatică e încărcată cu roade. Fructele au dimensiuni mai mici faţă de cele normale şi nu sunt foarte dulci. Aşa se face că, pentru localnici, cea mai bună metodă pentru a le întrebuinţa este distilarea.Oamenii spun că, deşi culeg tone de pere sălbatice, randamentul e mai mic. Şi totuşi munca merită. Rezervaţia de peri sălbatici din Chegea este unicat în Europa. Unele exemplare au şi 150 de ani.1 Comment on "FOTOGALERIE. Tezaurul verde din Satu Mare. Cea mai mare rezervație de păr sălbatic din Europa"

  1. Marcel Tent | august 14, 2020 at 05:13 |

    foarte bine este ceva bun la Satu Mare

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.