FOTO/VIDEO Grevă de avertisment la Spitalul Județean Satu Mare. Urmează greva generală


Grevă la Spitalul Județean Satu Mare. Timp de două ore, cadrele medicale au sistat activitatea. Urmează greva generală.

Medicii din întreaga țară au intrat în grevă de avertisment. Asta după ce sindicatul Sanitas a anunțat săptămâna trecută că a strâns semnăturile necesare pentru declanșarea acțiunilor de protest. Angajații din sănătate întrerup activitatea timp de două ore, între 9:00 şi 11:00.

Acțiunile de protest sunt asigurate și de persoane care au venit de acasă. Spre deosebire de alte județe, la Satu Mare și medicii s-au alăturat protestului. Cei mai afectați sunt infirmierele, biologii, dar și personalul TESA. Aceștia și-au văzut veniturile drastic diminuate, spun sindicaliștii. Președintele Sanitas Satu Mare, Aurelia Pop, speră la o înțelegere cu guvernul, înainte ca să fie declanșată o grevă generală. Potrivit legii, angajații asigură activitatea Unității de Primiri Urgențe.

“Între 9 și 11 are loc greva de avertisment. Mai avem o problemă la nivel național cu suspendarea contractului de muncă. Se asigură urgențele, așa cum prevede legea. Au ieșit toate categoriile profesionale, medicii, infirmierele, asistentele, biologii, personalul TESA. Urmează greva generală, dar sperăm să nu se ajungă la așa ceva, avem susținerea sindicatelor,” a spus reprezentantul Sanitas Satu Mare, Aurelia Pop.

Angajații sunt nemulțumiți de diminuarea bruscă a veniturilor, iar repetatele discuții pe care liderii de sindicat le-au avut cu ministerul de resort nu s-au finalizat printr-un acord. Sanitas reclamă scăderea considerabilă a veniturilor şi cer eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, impus de Legea salarizării. Practic, angajații din spitale își doresc revenirea la vechiul sistem pentru acordarea sporurilor.

La Satu Mare, ordonatorul principal, Consiliul Județean, gestionează Spitalul Județean Satu Mare, Spitalul TBC, dar și Spitalul din Negrești Oaș.

Sindicaliștii vor soluții aplicabile pentru toți angajații

Sindicaliștii spun că își doresc soluții reale și aplicabile pentru criza din sistemul sanitar.

“Membrii Consiliului Național au reiterat faptul că organizația noastră rămâne deschisă la dialog, în condițiile în care partea guvernamentală oferă – chiar și în al doisprezecelea ceas – soluții consistente și real aplicabile pentru rezolvarea problemelor generate în Sănătate și Asistență socială prin aplicarea noii legi a salarizării,” se arată într-un comunicat al Federației Sanitas.

Premierul Viorica Dăncilă a promis consultări cu sindicaliștii, ministerul Sănătății și cel al Muncii pentru a preveni declanșarea grevei generale.

Federația Sanitas a precizat că a strâns toate semnăturile necesare pentru a declanșa greva generală odată cu data de 11 mai. Greva generală va afecta și sistemul de asistență socială.3 Comments on "FOTO/VIDEO Grevă de avertisment la Spitalul Județean Satu Mare. Urmează greva generală"

 1. Ana Poda | mai 7, 2018 at 10:18 |

  Unora le-au marit salariile nesimtit de mult,iar altora le-au taiat,ori nu le-au dat nimic !!Asta pentru ca ajung sa ia hotarari tot felul de analfabeti ”promovati” de alti analfabeti care deja au fost promovati de alti analfabeti…Si tot asa !!Dealtfel am vazut lista PSD pentru functiile promise de UDMR pentru C.j. si primarie !! Te apuca rasul !!Plus ca am ajuns sa ne caciulim in fata unei gasti care pe Wikipedia apare asa:”Uniunea Democrată a Maghiarilor din România este o organizație cu o platformă culturală dar care face și politică, nefiind înregistrată în mod legal ca partid politic” !! Vai de pl. noastra !!!

  View Comment
 2. Medici fac greva ca sa primească de la pacienți cât mai mult pe lângă ca ni se trace 600 lei pe luna mai vor și mita voi medici sunteți bolnavi la cap sistemul medical este mai bolnav decât pacienți nu dați mita nu se face nimic la UPU SATU MARE DACĂ MERGI LA UPU CU DURERI DE STOMAC ȘI CA NU POȚI MANCA ȘI NICI SA BEI APA ÎȚI DAU O PERFUZIE ȘI POȚI SA MERGI ACASĂ RUȘINE UPU SATU MARE SPITALUL JUDEȚEAN SATU MARE IAU CETĂȚENI LA BĂTAIE DE JOC RUȘINE MARE
  BOLNAV SISTEM MEDICAL UPU
  UPU SATU MARE MEDICALE FACULTATE ZERO
  RUȘINE RUȘINE RUȘINE

  View Comment
 3. @Attila: Tati, mergi la UPU doar când ai o urgență! Dacă ești bolnav, mergi la medicul de familie, el trebuie să te consulte primul!
  Aici e marea tragedie a UPU, 80% dintre cazurile care ajung la UPU sunt probleme care ar trebui să ajungă la medicul de familie, nu la UPU!

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre grevă
FOTO/VIDEO. Grevă de amploare la GP Sofa, în Satu Mare. Muncitorii au întrerupt lucrul

Închide