George Simion vine la Sâmbra Oilor. Se anunță nebunie, autoritățile sunt în alertă

George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), va participa duminică, 11 mai, la festivalul Sâmbra Oilor, cea mai mare sărbătoare câmpenească din județul Satu Mare. Evenimentul are loc pe dealul de la Huta Certeze și Moișeni. Aflat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Simion revine la sătrbătoarea oșenilor după participările din 2022 și 2024, când a fost întâmpinat cu entuziasm de mulțime.
Poliția și Jandarmeria sunt în alertă, în special pentru faptul că George Simion a intrat în turul II și se anunță o mare afluență de public. Pentru a preîntâmpina orice posibil incident de securitate, instituțiile statului s-au mobilizat foarte serios. Și asta pentru că vor fi aduși un număr mare de simpatizanți AUR cu autocarele din Sălaj, Maramureș și Satu Mare.
În program:
11:00 – 11:45- Ansamblurile Folclorice din Certeze, Bixad, Turț, Gherța Mică, Halmeu, Coca, Lechința, Prilog, Racșa și Batarci – coregraf VIOREL IANOȘ
11:45- 12:15- Ansamblurile Folclorice „Oașul” și „Sânzienele” din Negrești Oaș – MARIA TRIPON și GHEORGHE BERENDE
12:15 – 12:45- Deschiderea oficială
12:45 – 13:00- Momentul de sâmbră – măsurișul laptelui și sfințirea turmelor de oi
13:00 – 14:00- Ansamblurile Folclorice din Certeze, Bixad, Turț, Gherța Mică, Halmeu, Coca, Lechința, Prilog, Racșa și Batarci – coregraf VIOREL IANOȘ
14:00 – 14:30- MARIA PETCA POPTEAN
14:30 – 14:45- Ansamblul Folcloric al Județului „Doruri Sătmărene”
14:45 – 15:15- FRAȚII ZELE și Ansamblul Folcloric „Vocea Oșenilor”
15:15 – 16:00- Ancuța și Selena Anghel
16:00 – 16:30- Nicolae și Nicușor Mureșan
16:30 – 16:50 – Grupul Folcloric din Batarci
16:50 – 16:10- Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii”
16:10 – 17:00- Ansamblul Folcloric „Cununița” și „Cununița Năzdrăvană” – LEONTINA DORCA și MARIA CARMEN SAS
Ce este SÂMBRA OILOR. Sâmbra oilor, este sărbătorită prin muzică şi dansuri în port popular, ea are loc la Ruptul Sterpelor, adică separarea şi numărarea oilor ca şi măsurarea laptelui de către ciobanii care pornesc cu turmele spre pajiştile din munţi.
Sunt zone în care localnicii îi spun „Ruptul Sterpelor” sau „Sâmbra Oilor”, însă, în esenţă, obiceiul e acelaşi: ciobanii îşi urcă oile la munte, unde, după primul muls, se cântăreşte cantitatea de lapte dată şi se împarte la numărul de proprietari, astfel încât se va şti cât caş, câtă brânză şi câtă urdă va primi fiecare pe parcursul anului.
Însă cea mai celebră e „Sâmbra Oilor” de la Dealul Huta Certeze și Moișeni, care se desfăşoară an de an, în prima duminică din luna mai şi care reuneşte mii de locuitori din județul Satu Mare şi nu numai. Aici, oile sunt urcate în munţi, iar ciobanii îşi primesc partea de lapte şi de brânză, gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză.
După ce treaba este terminată, toată lumea trece la dans de sâmbra oilor. „Sâmbra oilor” este un obicei străvechi din „Ţara Oaşului”, judeţul Satu Mare. În Ţara Oaşului autorităţile comuniste nu au reuşit să naţionalizeze proprietăţile oşenilor, astfel încât aceştia au continuat să lucreze pământurile lor şi păstrează cu încăpăţânare tradiţiile lor.
