VIDEOREPORTAJ. Sâmbra Oilor în cea mai bogată comună: Certeze. Țara Oașului, în sărbătoare

Plecarea turmelor de oi la păscut, în munţi, se face cu mult fast, în Ţara Oaşului. Sâmbra oilor este o tradiţie respectată cu sfinţenie. Toate turmele sunt stârnse într-un loc, iar crescătorii se întrec să arate cine ştie să mulgă mai bine. După cântăritul laptelui, urmează petrecerea.

Ana și Vasile Mihoc au fost gazdele din acest an a evenimentului secular, care a avut loc în această săptămână. Ei au avut rolul de a-i desemna pe cei mai vrednici crescători de oi și pe cele mai productive mioare. Sâmbra Oilor reprezintă cea mai mare serbare câmpenească, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului.

Pe drumul şerpuitor care uneşte Ţara Oaşului de Maramureş, chiar pe hotarul dintre cele două judeţe, Pasul Huta Certeze devine, an de an, gazda uneia dintre cele mai străvechi datini din ţară „Sâmbra Oilor“ marchează începutul sezonului pastoral pe aceste meleaguri nord-vestice. Este un bun prilej pentru o frumoasă petrecere câmpenească unde se consumă produse tradiţionale.

La origini, ca şi azi, sâmbra semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească asupra treburilor majore ale oieritului. Câteva zeci dacă nu sute de asemenea înţelegeri au loc în fiecare primăvară în toate cele 23 de sate oşeneşti, la date diferite în aceeaşi localitate şi în zile ale săptămânii socotite faste: marţi, joi, sâmbătă.

Fii primul care comentează! despre "VIDEOREPORTAJ. Sâmbra Oilor în cea mai bogată comună: Certeze. Țara Oașului, în sărbătoare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Sâmbra Oilor
FOTOGALERIE. Județul minunilor! Cu turma de oi prin oraș, dezastru în urma lor

Închide