Haos urbanistic făcut de autorități în ștrandul din Tășnad. Specialiștii locali s-au opus

Este un adevărat haos urbanistic în ștrandul din Tășnad. Construcții ridicate fără criterii urbanistice clare în zona ștrandului din Tășnad, cu girul Consiliului Local Tășnad. Proprietari de bună credință s-au trezit peste noapte că lângă casele lor s-au aprobat niște imobile mult mai înalte, fiindu-le violată intimitatea și accesul la lumina naturală. 

Regulă clară stabilită inițial de Primărie și Consiliu Local

Zona din proximitatea ștrandului Tășnad a devenit o veritabilă mină de aur. Multe persoane intenționând să construiască în zonă. Primăria și Consiliul Local Tășnad au stabilit – în momentul vânzării/concesionării terenurilor, în anul 2009 – că într-o anumită zonă să se poată construi doar case cu parter și mansardă. Adică, căsuțe de vacanță!

Totul a fost prevăzut în contractul de vânzare/cumpărare sau concesiune dintre cumpărători/concesionari și orașul Tășnad, prin instituțiile reprezentative. Pe cale de consecință, unii cetățeni și-au cumpărat terenuri în zonă și s-au apucat să construiască case cu parter și mansardă. După condițiile impuse de administrația locală.

Regula ”clară”, încălcată de Consiliul Local Tășnad, via Prefectură

Cu toate că zona nu era destinată altor scopuri decât construirea de case de vacanță (!), unii întreprinzători din Tășnad au început să construiască prin încălcarea condițiilor stabilite în zonă chiar de către Consiliul Local Tășnad.

Și ca meniul să fie complet, tocmai Consiliul Local Tășnad și-a încălcat decizia inițială, aprobând și construcții mai înalte, cu alte destinații decât case de vacanță.

Aviz negativ din partea Compartimentului Urbanism

Este important de precizat faptul că unele proiecte de hotărâre supuse aprobării Consiliului Local au primit avize negative din partea Compartimentului Urbanistic al Primăriei Tășnad. Și asta pentru că unii dintre dezvoltatori nu aveau și acordul vecinilor. Iar când desfășori o activitate comercială în proximitatea altor proprietari este obligatoriu acest acord. Un fleac din perspectiva autorităților locale, căci s-a trecut peste acest impediment. Proiectele au întrunit majoritatea necesară de voturi și au trecut.

Un deputat, printre proprietarii înșelați

Deputatul Octavian Petric este unul dintre proprietarii de terenuri din zona ștrandului care a ajuns să fie înșelat de către autoritățile din Tășnad. Și-a cumpărat un teren, destinat construirii de case de vacanță, iar mai apoi s-a trezit că aceleași autorități locale au schimbat regulile jocului din mers. Și i-au plantat lângă casă alte construcții mult mai înalte, contrar deciziei asumate în 2009.

Dar deputatul Petric nu este singurul proprietar care a intrat în acest vârtjej al modificărilor fără sens. Nici pe departe! Este vorba despre mai mulți proprietari de terenuri.  Pentru a explica situația în care a ajuns deputatul Octavian Petric fără voia sa, reporterii PresaSM au luat legătura cu avocatul deputatului sătmărean – Ciprian Ardelean.

Avocatul Ciprian Ardelean

”Cu privire la declarațiile domnului primar al orașului Tășnad, Grieb Csaba, pe care le-am auzit și eu, pot să fac următoarele afirmații care vizeaza cadrul legal al situatiei:

Deși este dreptul constituțional al fiecărui cetățean de a se adresa instanței de judecată, până acum, între societatea implicată și clientul meu nu e existat nici un litigiu, deci în mod logic niciodată nu a fost nici pierdut nici câștigat vreun proces.

Este adevărat că, în interesul apărării dreptului nostru de proprietate, dobândit absolut legal, ne-am adresat Inspectoratului de Stat în Construcții Satu Mare și Primăriei Tășnad, în contextul în care în domeniul construcțiilor din zona ștradului din Tășnad este un haos total, însă apreciez că este un drept care de asemenea a fost exercitat cu bună credință și în mod legal raportat la dispozițiile art. 21 din Constituția României, la fel cum o poate face orice cetățean român.

Doresc să vă încunoștiințez că sunt și alte persoane care au reclamat situația și construcțiile din zona vizată, însă din păcate domnul primar Grieb a utilizat doar numele domnului deputat Petric. Pentru că acest lucru depășește cadrul juridic vă las pe dumneavoastră să analizați de ce domnul Grieb a procedat de această maniera și de ce încearcă mereu politizarea acestui subiect.

Nu doresc să comentez realizările sau nerealizările domnului primar Grieb în zona ștrandului din Tășnad însă, în contextul dat care de altfel reiese cu puterea evidenței chiar la o simplă primbare, afirmațiile sale încalcă în mod clar cel puțin Codul de conduită al aleșilor locali”.

1 Comment on "Haos urbanistic făcut de autorități în ștrandul din Tășnad. Specialiștii locali s-au opus"

  1. Colin Pavăl | iulie 30, 2019 at 09:12 |

    Clar ca domnul deputat Petric a fost victima smecheriilor locale !Sunt de parere ca in semn de protest domnia sa le traga clapa si sa-si darame vila !!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Primăria Tășnad
VIDEOREPORTAJ. A început marea momire a țiganilor din județ? Gulyaș, alcool și promisiuni pentru voturi?!

Închide