Lecso-ul imobiliar din Satu Mare. Nu se mai poate face ordine în haosul retrocedărilor

Retrocedările haotice, cadrul legislativ aplicat neunitar sau interesele meschine ale unor samsari imobiliari, sprijiniți de funcționari publici corupți, au făcut în municipiul Satu Mare un veritabil lecso imobiliar. Mai nou, printre cei afectați sunt și agricultorii din zona municipiului Satu Mare. Mai exact, firmele și fermierii care au luat în arendă suprafețe de teren de la ”proprietarii” ale căror acte de proprietate nu sunt…clarificate. Și această categorie reprezintă o majoritate. 

Mai exact, numărul proprietarilor de terenuri care au finalizate documentele de proprietate (inclusiv înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate) este redus. Ceea ce complică situaţia arendaşilor de terenuri, care se văd în imposibilitatea obţinerii subvenţiilor agricole pentru întreaga suprafaţă lucrată. Ceea ce, în final, îi va împinge spre faliment.

Pentru că încă multe din terenuri sunt în litigiu prin instanțele de judecată, alte terenuri sunt deținute în baza unor simple adeverinţe emise de comisiile locale de fond funciar. Situație complicată suplimentar de moșteniri şi succesiuni nefinalizate în acte.

Fermierii au solicitat sprijinul Prefecturii Satu Mare. Prefectul Darius Filip a convocat o întâlnire cu conducerea Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), deoarece problema ridicată de fermieri este imposibilitatea obținerii subvențiilor europene pentru toate terenurile pe care le lucrează.

Începând cu acest an, adeverințele necesare agricultorilor pentru completarea dosarului la APIA se eliberează de Primăria municipiului Satu Mare doar pe baza documentelor de proprietate. Iar cum în multe dintre situații nu există aceste documente, cu greu se poate găsi o cale legală pentru fermieri.

Prefectul Filip le-a recomandat reprezentanţilor fermierilor sprijinirea persoanelor care au dat terenurile în arendã pentru clarificarea situatiei juridice a terenurilor agricole şi în paralel căutarea unei soluţii împreună cu conducerea Primăriei Satu Mare.

1 Comment on "Lecso-ul imobiliar din Satu Mare. Nu se mai poate face ordine în haosul retrocedărilor"

 1. Da, există retrocedări haotice. Dar mai adaug la tilul articolului:
  – îngreunarea prin birocrație din partea prefecturii care prin emiterea unor noi prostii creează dificultăți in procedura de retrocedare. Întrebați toți primarii din comune nu numai Satu Mare.
  – vina arendașilor care arendează terenuri fără acte.
  – vina proprietarilor care dacă nu si-au dat interesul pentru soluționare.
  – vina primăriilor care nu vor să aiba specialiști că aia trebuie plătiți și mai și pun degetul pe rană

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Instituția Prefectului, municipiul Satu Mare
FOTO. Un sătmărean acuză că i s-a ridicat mașina din fața propriei case. Și-a blocat singur intrarea

Închide