Magyar Lóránd: Ésszerűsíteni kell a sertéspestis miatt hozott rendelkezéseket!


Az afrikai sertéspestis megfékezésére hozott intézkedésekkel kapcsolatban fordult kérdésekkel írásban Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági miniszterhez Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Képviselőház mezőgazdasági bizottságának a tagja.

A sertéspestis-járvány miatt az ország nagy részében, különösen az észak-nyugati régióban már jó ideje tiltott a sertéstelepek számára az állatok mozgatása, szállítása. Emiatt pedig lassan katasztrofálissá válik a helyzet, a sertésfarmok a csőd szélére kerülnek.

Szatmár megyében 15 nagy sertéstelepből 12 karantén alatt áll, és van olyan sertésnevelde is, amely már 100 napja le van zárva annak okán, hogy a környéken a háztáji sertéstartóknál több alkalommal is járványgóc alakult ki.

Az érvényben levő szabályozás értelmében a sertésfarmok szigorú bio-biztonsági szabályokat kell betartsanak, amelyek jelentős pluszköltséggel járnak. Ellenben a háztáji sertéstartókra ez nem vonatkozik, így hiába költenek a biztonságra egy vagyont a sertéstelepek, ha a kisgazdák óljaiban rendszeresen felüti a fejét az amúgy nagyon fertőző és veszélyes betegség.

„Ilyen körülmények között a nagy farmok befektetése gyakorlatilag hiábavaló, hiába költenek a biztonságra, ha a kistermelők esetében nincsenek járványügyi előírások, amelyeket kötelező lenne betartaniuk” – mondja Magyar Lóránd, aki most kérdések sorával igyekszik tisztázni a helyzetet, illetve sürgetni annak megoldását.

Az RMDSZ parlamenti képviselője választ akar kapni arra, hogy a mezőgazdasági minisztérium mikor oldja fel a sertéstelepeket érintő megszorításokat, melyeket a magánszemélyek gazdaságában kialakult járvány-gócok indokolnak; hogy mikorra várható pontosítás a törvénykezésben, különbséget téve a sertésfarmok és a háztáji gazdaságok között, illetve, hogy mikor történik meg a betegséget hatékonyan terjesztő vaddisznók kiirtása a járvány sújtotta területeken?

A miniszternek egy hónapon belül írásban kell válaszolnia a feltett kérdésekre.Fii primul care comentează! despre "Magyar Lóránd: Ésszerűsíteni kell a sertéspestis miatt hozott rendelkezéseket!"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre deputat Magyar Lorand
Magyar Lorand vrea răspunsuri de la ministrul Agriculturii: Fermele de porci, în pragul falimentului

Închide