Medicii de la Urgențe, amendați drastic dacă lasă pacienții să aștepte prea mult


Amenzi de până la 3.000 de lei pentru medicii care îi lasă pe pacienți să aștepte la urgențe peste intervalul prevăzut de lege. Guvernul a adoptat o Hotărâre pentru creșterea amenzilor.

Medicii care lasă pacienţii de la Urgențe să aştepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege vor fi amendați cu sume între 1.000 şi 3.000 de lei. Amenzi cuprinse între 20.000 şi 30.000 de lei vor primi și spitalele, prevede o Hotărâre adoptată de guvern în şedinţa de marţi.

Pentru ca amenzile să și fi impuse este nevoie ca pacientul nemulțumit să raporteze situația Direcției de Sănătate publică. Legal, timpii de aşteptare la UPU sunt cuprinşi între 0 şi 240 de minute, în funcţie de gravitatea urgenţei.

Practic, guvernul a decis majorarea cuntumurilor prin hotărârea adoptată ieri.

„Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

a) preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut de reglementările legale în vigoare;
b) reţinerea echipajelor de urgenţă din cadrul serviciilor de ambulanţă sau SMURD de către medicii din UPU ori CPU sau medicii de gardă din spital, încălcându-se astfel reglementările legale în vigoare;
c) neanunţarea din timp a sosirii şi/sau neinformarea asupra datelor clinice despre starea pacientului şi tratamentul aplicat acestuia până la momentul respectiv a personalului din UPU sau CPU de către echipajele care transportă pacienţi aflaţi în stare critică, conform reglementărilor legale în vigoare.”

Mai mulți paicenți sătmăreni s-au plâns și ei de timpii mari de așteptare.

De cealaltă parte, medicii spun că lucrează aproape constant la cote de avarie din cauza personalului subdimensionat. În plus, spun cadrele medicale, ajung la UPU inclusiv pacienți ale căror probleme nu reprezintă urgențe și ar putea fi cu ușurință rezolvate la centrele de permanență.3 Comments on "Medicii de la Urgențe, amendați drastic dacă lasă pacienții să aștepte prea mult"

 1. și oare care este intervalul de timp legal?

  View Comment
 2. Medic UPU | august 29, 2019 at 08:53 |

  Acesta va fi stabilit de noi.Dar oricum, intotdeauna vom avea “explicatii plauzibile” de ce s-a depasit acest barem.Corb la corb nu-i scoate ochii.Sau daca da,roata se invirte.

  View Comment
 3. nuconteaza | august 29, 2019 at 09:31 |

  Da , foarte posibil.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Spitalul Județean Satu Mare
După ultimele crime din spitale, se anunță control și la Psihiatria Satu Mare

Închide