OPINIE. Zile negre pe șosele județului. Mor tot mai mulți copii, părinți și bunici nevinovați

Județul Satu Mare pare să înregistreze tot mai multe accidente rutiere, nu puține cu rezultate tragice.

La începutul lunii septembrie, pe drumul Păuleștiului flori și lumânări erau aprinse de prietenii și apropiații Karinei, o adolescentă de 13 ani care a murit în urma unui accident petrecut pe trecerea de pietoni.

Astăzi, alte lumânări și flori au fost depuse în Piața Eroii Revoluției, la locul accidentului în care o sătmăreancă de 60 de ani și-a pierdut viața.

Luna octombrie a început tot cu un omagiu adus unei alte victime. O sătmăreancă și-a pierdut viața tot lovită de mașină, tot pe trecerea de pietoni, atunci pe Drumul Botizului.

Polițiștii au intensificat acțiunile din trafic, cu atenție sporită acordată zonelor marcate pentru pietoni, dar ele par să aibă rezultatul scontat, atâta timp cât șoferii sunt inconștienți.

Pietonii reclamă mereu aceleași probleme: șoferi care circulă cu viteză, unii prea puțin dispuși să acorde prioritate pe trecerile marcate corespunzător. Au solicitat semafoare, limitatoare de viteză și iluminare corespunzătoare în zonele periculoase, dar și mai mult din reacțiile stârnite pe rețelele de socializare s-a văzut necesitatea unei noi atitudini din partea șoferilor.

Cei mai mulți pietoni s-au plâns de faptul că șoferii au impresia că spațiul public le aparține, și așa se explică și parcările efectuate pe trotuare, fără pic de considerație față de sătmărenii care încă mai circulă pe jos.

În timp ce autoritățile promovează transportul alternativ, pe șosele puține lucruri s-au schimbat la nivel de atitudine, iar pietonii și bicicliștii sunt în pericol de a fi grav răniți sau chiar să își piardă viața.

Alții au arătat cu degetul spre tinerii șoferi, spre teribilismul noilor posesori de permise. Argumentele nu au fost puține, de la inconștiența vârstei, la faptul că permisele se acordă prea ușor, iar tinerii de 18 ani ajung în mașinii cu mulți cai putere, pregătiți să le testeze la maxim capacitățile. Și toate astea pe fondul unui instructaj făcut în fugă, care nu le explică faptul că un autoturism, în anumite condiții, e o veritabilă mașină de ucis.

Alți doi bicicliști și-au pierdut viața în luna septembrie pe drumurile naționale din județ. În această seară un minor a fost lovit pe trecerea de pietoni. Tot astăzi, un sătmărean a ajuns cu mașina în șanțul de pe marginea drumului și și-a pierdut viața.

Opinie de Ciprian Bâtea – editor PresaSM


5 Comments on "OPINIE. Zile negre pe șosele județului. Mor tot mai mulți copii, părinți și bunici nevinovați"

 1. adevarul e ca instructajul,pregatirea ar trebui sa fie mai buna.mai multe ore de condus in timpul scoli de sofer (chiar si pe timp de noapte)

  View Comment
 2. Când scoala de conducere e făcută cu toți instructorii de cartier care nu știu decât înainte și la dreapta….iar examinarea cu milițianul se face după cotizare….nu e de mirare că noii șoferi (cică șoferi) plesnesc din plin pietoni peste tot în oraș (nu că cei peste 60 de ani ar fi mai breji, când reflexele le sunt mai lente sau le lipsesc cu desăvârșire)….

  View Comment
 3. ELEONORA CIATLOS | octombrie 9, 2020 at 09:47 |

  Trebuie introduse limitatoare de viteza , macqar inainte de trecerea de pietoni sau semafoare care sa functioneze ,in imprejurimea scolilor sa fie semnalizatoare la loc vizibil,( colegiile D-na Stanca , Kolcsey Ferencz , Ion Slacici , liceul Reformat ) .
  In aceste zone , circulatia este foarte intensa nu sunt semnalizate deloc. Copiii care traverseaza pe trecerile de pietoni trebuie sa se opreasca in timpul mersului fiindca zilnic se iveste o masina care nu are rabdare sa astepte . Trebuie supravegheat mai atent circulatia de catre organele abilitate si sa se i-a masuri drastice impotrica celor ce incalca regulile . Trebuie exemplificate la concret si aceste incalcari si ce masuri s-au luat , nu trebuie asteptat sa anuntam numai persoanele decedate . Este strigator la cer ce se intampla in acest oras. Dorim sa circulam pe jos , nu te mai aflii in siguranta ca si pieton , indiferent ca esti pe trotuar , pe trecerea de pietoni sau parcuri .

  View Comment
 4. Si de ce șoferul de 18 ani care la accidentat mortal pe karina mai este in libertate si conduce in continuare??

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre accident mortal, Inspectoratul de Poliție Județean
FOTO/VIDEO. O șoferiță a accidentat un minor (14 ani) pe trecerea de pietoni, în Satu Mare

Închide