Persoana care a declarat război ”monopolului” din cimitirele din județ: ”Unde-s facturile?”

Maria Ardelean – o activistă extrem de hotărâtă din Carei, județul Satu Mare – este hotărâtă să facă lumină în ceea ce privește monopolul Bisericii Ortodoxe și a unor firme private pe afacerile cu ”locurile de veci”.

Maria Ardelean lasă să se înțeleagă că vorbim despre o ”economie subterană”, în condițiile în care nu prea s-ar obișnui să se dea facturi pentru serviciile prestate. Cât despre explicații, la ”Sfântul Așteaptă”.

Redăm povestea Mariei Ardelean, spusă chiar de către domnia sa:”Asa ceva se intampla in vremurile noatre in institutia Bisericii Ortodoxe Carei! E nornal ca anii trec si orice om trebuie sa se gandeasca sa-si faca si o casa de veci. In anul 2012 am cumparat locul de veci, a costat 200 lei, platit cu chitanta nr.663/2012. antetul fiind, Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, CIF 4672128, Parohia Carei lll.

Pana aici totul este in ordine. Mentionez ca, chitanta mi-a emis-o dl Vaju ( adminastratorul cimitirului, mai bine zis seful cimitirelor). In municipiul Carei, familia Vaju, tata si fiu “sunt singurii care pot gestiona cele doua cimitire”.

Peste ceva timp m-am dus la dl Vaju sa intreb cat face construirea in intregime mormantului, adica; saparea gropii pentru doua persoane, betonarea ei, trotuarul de 30 cm din jurul mormantului si parte de sus. Cand au auzit ce pret exorbitant cere, m-am crucit. Am vorbit cu cativa mesteri de morminte, care mi-au cerut cel putin cu 3000 de lei mai putin, pentru toata lucrarea.

Cu toti mesterii cu care am vorbit mi-au spus ca nu au cum sa angajeze lucrarea, deoarece se stie ca numai singul Vaju are dreptul sa faca lucrari in cimitire , chiar daca toti cu care am vorbit aveau su au autorizatii pentru astfel de lucrari!!!.De unde pana unde exista o astfel de exclusivitate?!? In municipul Carei se vede ca nu functioneza economia de piata.

In octombrie anul trecut, m-am decis sa purced la construirea casei de veci, dar ce sa vezi ? Ma duc din nou la Vaju, sa vad cum trebuie sa procedez. Eu am vorbit cu o cunostinta, mester autorizat, care sa-mi realizeze prima parte, adica sapat, betonat, trotuar, iar partea de sus, acoperisul cu un alt mester. In discutia cu Vaju i-am spus ca toata lucrarea eu o fac cu mesteri alesi de mine.

Bine, imi spune el, dar aveti de platit pentru Biserica, pentru partea de jos 500 lei iar pentru parte de sus 750 lei, total 1250 lei. Eu l-am intrebat:cum adica, chiar daca nu executati nimic din lucrare,incasati aceste sume? Cum este posibil? Imi spune, asa este hotararea bisericii. Am decis sa il intreb pe preotul care stiam ca raspunde de cimitire. Ii relatez preotului discutia avuta cu Vaju; preotul a manifestat o atitudine din care rezulta ca nu stie despre ce este vorba, dar m-a asigurat ca va vorbi cu Vaju.

Dupa un timp, preotul mi-a comunicat ca am de achitat doar 500 lei, tot in conditii in care nu realizau nimic pentru mormant. Mentionez ca eu am achitat 200 lei, contravaloarea locului. De aici inteleg ca nu am posibilitatea sa-mi aleg cu cine sa realizez mormantul. De ce? Hotararea bisericii? Hotararea mesterului Vaju? Cei 500 lei ce reprezinta din moment ce n-au contribuit cu nimic la realizarea lucrarii?

Pe la mijlocul lunii octombrie am avut o intalnire cu Vaju si mesterul din Tasnad, cu care am convenit sa realizez prima parte a lucrarii. In cele din urma am convenit ca totusi prima parte a lucrarii sa o realizeze Vaju. Pe 1 noiembrie 2017, Vaju imi termina prima parte, si ii spun ca vin sa-i platesc, dar intre timp fuge repede la mester acasa la Tasnad sa-i ceara pe lucrare nici mai mult nici mai putin de 2.500 lei dar fara sa vrea sa-i dea chitanta. Il sun, suparata pe Vaju si ii spun ca intelegerea a fost ca ii platesc eu, nu mesterul, si am nevoie de chitanta pentru banii dati. Vaju mi-a zis ca nu-mi da nici o chitanta, si mi-a inchis telefonul in nas.

L-am sunat pe preotul ce raspunde de cimitir dar nici acum nu am primit vre-o chitanta. Stim cu totii ca orice cumperi, sau se executa vre-o lucrare, se emit chitante, facturi. Sub obladuirea cui isi permite acest Vaju sa-si bata joc de oameni. De-a lungul timpului am auzit multe nemultumiri din parte oamenilor care au avut tangenta cu Vaju pentru lucrari din cimitir. Oare cine il controleaza pe Vaju, cati bani primeste, cat deconteaza? In cimitir nu sunt trotuare, lipsa fantanilor functionale, iluminatul din cimitir lipseste cu desavarsire, seara ai toate sansele de a te accidenta.

Ce sa mai vorbim, la inmormantari trebuie sa stai in vant, in ploaie, in soare. Cimitirul de langa piata are o singura capela, si aia mica ca in ultimul sat, uitat de Dumnezeu, cealalta capela este nefunctionala, iar pe strada Caplenilor o capela destul de mica. Ma intreb, si va intreb, unde sunt banii i incasati fara chitante? Unde sunt organele de control? Se va autosesiza cineva?”.Fii primul care comentează! despre "Persoana care a declarat război ”monopolului” din cimitirele din județ: ”Unde-s facturile?”"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.