Planul de separare totală a secțiilor română și maghiară. Pe etape, la Teatrul de Nord

Intenția de separare a secțiilor română și maghiară a Teatrului de Nord este mai veche și arhicunoscută. Ca și element de noutate mai diferă doar mijloacele folosite. Dacă în trecut problema a fost abordată tranșant, evident fără sorți de izbândă, de această dată se lucrează cu ”mânuși”.

Primul pas: atribuirea unei denumiri distincte

Potrivit informațiilor PresaSM, primul pas ar fi acordarea unei denumiri secției române a Teatrului de Nord. Primul pas s-a și făcut, iar în ședința Consiliului Local din 28 februarie s-a pus un proiect de hotărâre care are ca și obiect ”atribuirea denumirii de „Trupa Mihai Raicu” trupei secţiei române a Teatrului de Nord Satu Mare”.Prin adresa înregistrată la Primăria municipiului satu Mare sub nr. 4583/25.01.2019 Teatrul de Nord Satu Mare a solicitat luarea în considerare a propunerii de a atribuii denumirea de „”rupa Mihai Raicu” trupei secţiei române a Teatrului de Nord Satu Mare.

”Ţinând cont de bogata activitate şi rolul important al regizorului Mihai Raicu în evoluţia secţiei române. Având în vedere faptul că Mihai Raicu a fost membru fondator al trupei secţiei române şi director artistic în perioada 1968 – 1979”, este argumentul folosit de inițiatorii proiectului.

Pasul doi: Teatrul de Nord, fără scop

După ce ambele secții vor avea câte o denumire proprie (Secția maghiară se numește ”Harag György”), se va lua în discuție separarea celor două secții, căci nu se vor mai regăsi sub cupola generală a Teatrului de Nord. Din moment ce ambele entități vor avea o identitate proprie.

O partea dintre actorii Secției române suține că nu ar fi fost consultați cu privire la acest demers, precizând că nu s-ar fi realizat în mod transparent.

Cui i-ar folosi această separare?!

Dacă este să luăm în calcul factorul economic, este cât se poate de clar că Secția maghiară ”Harag György” stă mult mai bine la capitolul venituri proprii. O eventuală separare, din perspectiva reprezentanților secției maghiare, ar avea la bază criterii pur economice. Considerând, fără să o spună explicit și public, că secția română – care are rezultate mai modeste – este o piatră de moară.

Prin separarea celor două secții și prin depășirea sensibilităților de natură etnică, fiecare secție de teatru și-ar putea vedea de propria activitate. Fiind eliminată această colaborare considerată forțată, sub cupola Teatrului de Nord.

Rămâne de văzut care vor fi dezbaterile din cadrul Consiliului Local.Fii primul care comentează! despre "Planul de separare totală a secțiilor română și maghiară. Pe etape, la Teatrul de Nord"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Teatrul de Nord
FOTO. Sală de spectacole ultramodernă în centrul Sătmarului. Vechea sinagogă, ”distrusă”

Închide