Primarul Clujului, în război cu Florisal Satu Mare! Boc, ordin pentru expropriere

Război pe față între patronii Florisal, familia Pușcaș, și Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin primarul Emil Boc. Totul a început după ce Emil Boc vrea să le ia un teren de câteva hectare celor de la  Florisal, suprafață pe care să construiască un parc. Magnații din Satu Mare, prin avocații lor, au deschis deja patru procese împotriva municipalității clujene. Patronii Florisal vor să facă în Cluj un nou mega proiect imobiliar. 

Mărul discordiei

Amenajarea unui parc pe terenul de 12.095 de metri pătrați deținut de Florisal pe strada Orbservatorului f.n. a iscat discuții aprinse în municipiul Cluj-Napoca. Investiția în parcul propus a se amenaja în cartierul Zorilor a fost estimată la aproape 19 milioane de lei. Din acești bani, proiectanții au prevăzut estimativ pentru despăgubirile destinate exproprierii terenului de la Florisal suma de 9,2 milioane de lei. Firma Florisal este deținută de omul de afaceri Sile Pușcaș, cel care a realizat proiectele Platinia din Cluj-Napoca.

A început exproprierea

În ciuda faptului că proprietarul terenului din Zorilor este nemulțumit de valoarea despăgubirilor pe care le va primi, Primăria municipiului Cluj-Napoca a declanșat procedura de expropriere pentru noul Parc Observator. În acest sens, administrația locală a dat undă verde declanșării procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe respectivul teren, deținut de milionarul sătmărean Vasile Pușcaș, potrivit monitorulcj.ro

Astfel, municipalitatea merge în continuare pe raportul de evaluare întocmit de SC MondEv Real Estate SRL, firmă care a conchis că valoarea terenului respectiv este cotată la 171,5 euro/mp (circa 830 lei/mp). Cum omul de afaceri, prin compania SC Florisal SA deține trei parcele de teren, de 6.877 mp, 3.260 mp și 1.958 mp, Primăria urmează să plătească în total 10.911.765 lei (circa 2,25 milioane de euro), mult sub pretențiile lui Vasile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus.

Proprietarul vrea mult mai mulți bani decât îi oferă Primăria

La ședința ordinară din 3 iunie, avocatul Călin Stegăroiu a încercat să-l înduplece pe primarul Emil Boc, declarând că firma Florisal a dorit să cumpere terenurile în suprafață totală de 12.095 încă din 2014, însă le-a achiziționat în etape, începând cu anul 2015, abia după aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) din 2014, pentru a evita riscul urbanistic.

„Cred că dacă justiția va funcționa, acele despăgubiri vor fi de multe ori mai mari decât cele estimate de dumneavoastră”, a avertizat avocatul lui Vasile Pușcaș.

În replică, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a precizat că, din punct de vedere legal, nu există o „barieră” pentru ca proiectul să nu fie suspus la vot. Referitor la despăgubiri, Boc a reamintit că, în cazul în care o sentința judecătorească stabilește că trebuie completări la ceea ce a stabilit expertul autorizat ANEVAR, un expert al statului român, municipalitatea se va supune deciziei. „Simpla deschidere a unor procese judiciare nu poate ține pe loc funcționarea administrației locale”, a fost mesajul primarului, potrivit monitorulcj.ro.

Mai departe, Emil Boc a precizat că interesul comunității este mai presus de interesele financiare sau presiunile care se aduc pe consilierii locali, cărora le-a mulțumit pentru sprijinul acordat proiectul. 1 Comment on "Primarul Clujului, în război cu Florisal Satu Mare! Boc, ordin pentru expropriere"

  1. Acesta este motivul pt care s-au dublat peste noapte facturile florisalului.Inca un parc rezidential pt Silica.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Cluj-Napoca, Emil Boc, Florisal
FOTO. Gunoaie într-o intersecție din Centrul Vechi al Sătmarului. Imagine dezolantă

Închide