Primarul Kereskenyi vrea salubrizare pe model occidental: utilaje moderne și serviciu ”ca lumea”

Primăria municipiului Satu Mare pregătește licitația pentru desemnarea noului operator de salubrizare. În viitorul caiet de sarcini se cer utilaje moderne, servicii prestate ”ca lumea” și colectare selectivă a deșeurilor.

Dacă sătmărenii sau operatorul de salubrizare nu se vor conforma, Primăria susține că se pregătesc amenzi.

”Trebuie să ne adaptăm la standardele secolului 21. În caietul de sarcini sunt multe îmbunătățiri. Dorim ca noul operator, oricare ar fi acesta, să aibă utilaje moderne. Să presteze serviciul ca lumea. Și, bineînțeles, trebuie să încercăm să responsabilizăm locuitorii municipiului ca să facem și să începem colectarea selectivă. Nu va fi ușor și va trebui să dăm un moratoriu în timp rezonabil. Dar neapărat trebuie să fie o fracție separată, deșeuri degradabile, resturi de mâncăruri, și deșeul uscat, care la ora actuală este colectat într-o singură fracție. Or, știm foarte bine că această colectare a deșeurilor uscate se poate face pe mai multe nivele”, a spus primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.

Edilul șef sătmărean a mai precizat că există o problemă în municipiul Satu Mare legată de posibilitatea de a verifica și sancționa sătmărenii care nu vor face colectarea selectivă. Dacă 29% dintre sătmăreni locuiesc la case, unde se poate verifica dacă se depozitează selectiv deșeurile, problema este la blocuri, acolo unde locuiesc 71% dintre sătmăreni. Cum nu prea există asociații de locatari, Primăria va putea ține cu greu sub control acest fenomen.

”Cea mai mare problemă este că nu avem asociații de proprietari la blocuri, care reprezintă 71% dintre sătmăreni. Va fi greu să băgăm disciplina în ce privește colectarea selectivă. Va trebui și ne gândim la niște soluții ca diferite persoane să nu scotocească în gunoi și, totodată, să îi responsabilizăm pe sătmăreni să încercăm să facem o colectare selectivă. Va fi un examen dificil și pentru sătmăreni, și pentru operator, dar și pentru Primărie”, a mai spus Kereskenyi.

2 Comments on "Primarul Kereskenyi vrea salubrizare pe model occidental: utilaje moderne și serviciu ”ca lumea”"

  1. Azi am fost martor în comuna Lazuri când cei de la salubrizare au golit tomberoanele iar sacii in care au fost puse cu grijă de către săteni recipientele din plastic, selectat în special, le-au aruncat tot acolo. Atunci cine nu selectează? Să verifice FLORISAL-ul câți saci cu flacoane au golit la rampa de gunoi. Așa metrul cub de gunoi se adună repede și se tarifează bine. Tractoarele vechi cu remorcă lată în oraș cu străzi înguste celălalt aspect.

    View Comment
  2. Domnu primar sincer cam multe vreti dumneavoastra da faptele sunt cam slabe

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Florisal
FOTO. Cum dorm unii angajați ai Florisal în plină zi. La volan, pe stradă, în Satu Mare

Închide