REACȚIE. Cum își explică Episcopia Romano-Catolică situația unor școli din Satu Mare

Reporterii PresaSM au luat legătura cu oficialii Episcopiei Romano-Catolice Satu Mare pentru a face lumină în cazul școlilor care funcționează în clădiri retrocedate, pentru care Primăria Satu Mare plătește chirii importante. Prezentăm mai jos întrebările adresate de redacția PresaSM și răspunsurile Episcopiei Romano-Catolice.

PresaSM: Care este explicația pentru care contractul în care funcționează unele școli – în imobilele Episcopiei Romano-Catolice – sunt pe o durată mai lungă de timp, respectiv mai scurtă? Concret, contractul pentru imobilul în care funcţionează Liceului Kolcsey Ferenc expiră în anul 2031, pentru Liceul Ham Janos – 2020, iar pentru Grădinița Ham Jonos – 2025. Totuși, în contractul pentru Colegiul Național ”Ioan Slavici” termenul expiră în data de 30.09.2018.

Oficialii Episcopiei Romano-Catolice: Motivul pentru care contractul de închiriere pentru imobilul în care îşi desfăşoară activităţile Colegiul Național ”Ioan Slavici” expiră mai repede este că acel contract a fost întocmit mai devreme decât celelalte, amintite de Dumneavoastră.

PresaSM: Dacă contractele care expiră în acest an vor fi prelungite, cum este cazul Colegiului Național ”Ioan Slavici”?

Oficialii Episcopiei Romano-Catolice: La evenimentul “Lansarea monografiei Colegiului Naţional „Ioan Slavici” la 175 de ani de la înfiinţare”, deci pe 18 ianuarie, primarul municipiului (Kereskenyi Gabor, n. red.) a afirmat deja că se va prelungi contractul de închiriere a clădirii în care îşi desfăşoară activităţile Colegiul Național ”Ioan Slavici”.

PresaSM: Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare ar intenționa să solicite relocarea/mutarea unor școli precum ”Ham Janos” sau ”Kolcsey Ferenc” în alte imobile aflate în proprietatea statului român pentru a se evita plata unor chirii către Episcopia Romano-Catolică. Aveți o poziție în acest caz?

Oficialii Episcopiei Romano-Catolice: Nu avem nicio informaţie legat de cele amintite de Dumneavoastră.

PresaSM: Din cele 12 imobile retrocedate direct Episcopiei Romano-Catolice, câte au fost retrocedate prin decizie a Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate Satu Mare, a instanțelor de judecată sau prin decizii ale instituțiilor centrale, precum Guvernul României.

Oficialii Episcopiei Romano-Catolice: Toate imobilele au fost retrocedate de autorităţile competente centrale – din Bucureşti.

Fii primul care comentează! despre "REACȚIE. Cum își explică Episcopia Romano-Catolică situația unor școli din Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.