SURSE: Când vor putea să se întoarcă în țară sătmărenii blocați la vamă

Potrivit surselor PresaSM, sătmărenii blocați la vamă vor porni spre România cel mai probabil în jurul orei 21:00, ora locală. Cei care așteaptă la frontieră, peste 3.000 de români, au fost informați cu privire la decizia luată în comun de autoritățile din România și Ungaria. 

UPDATE 15:20 Informația pe surse, confirmată de autoritățile din Ungaria

“În noaptea asta, dăm posibilitatea cetățenilor români și bulgari, pe ruta de tranzit desemnată, să poată trece pe teritoriul Ungariei”, a precizat Péter Szijjártó.

“În cursul zilei, am vorbit de mai multe ori la telefon cu miniștrii de externe din Bulgaria, Ekaterina Zaharieva și cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, care mi-au cerut să permit cetățenilor bulgari și români prinși în Austria să se întoarcă. Pentru noi, considerația principală este protecția sănătății poporului maghiar, iar măsurile noastre de protecție a frontierelor servesc și în acest scop. Cu toate acestea, în această seară, oferim un tranzit unic pentru cetățenii români și bulgari pe ruta de tranzit desemnată în această seară pentru a se întoarce acasă”, a mai spus ministrul de Externe al țării vecine.

Ministrul a precizat că se așteaptă și ca autoritățile bulgare și române să transmită cetățenilor lor că Ungaria a luat măsuri de protecție a frontiere și că doar cetățenii maghiari pot intra pe teritoriul țării, atunci când vorbim de mișcare persoanelor.


Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 17 martie 2020, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó. Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale,  a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situației create, inclusiv ca urmare a faptului că informațiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, și a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria.

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări.

Printre cei blocați la vamă se află și mai mulți sătmăreni, unii dintre ei cu copii.

Fii primul care comentează! despre "SURSE: Când vor putea să se întoarcă în țară sătmărenii blocați la vamă"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus
Ce spune MAE despre situația românilor prinși la granița dintre Austria și Ungaria. Se va face o excepție

Închide