Unii procurori sătmăreni acuză politizarea Justiției. Notă de protest

FOTO: Arhivă

Un număr 81 de procurori și judecători, respectiv 29 de auditori de justiție i-au trimis o scrisoare ministrului justiției, Tudorel Toader, în care își exprimă susținerea față de procurorul general, Augustin Lazăr, după ce ministrul a anunțat declanșarea procedurilor de evaluare ale șefului Parchetului General.

Printre semnatari se numără și procurorii Berende Ruxandra Maria şi Roşca Sergiu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare.

Între cei doi a avut loc un schimb de replici pe tema protocoalelor încheiate cu SRI, Lazăr denunțând ”tentative penibile de manipulare” din partea ministrului justiției. Semnatarii scrisorii îi cer ministrului justiției să aibă un ”dialog constructiv” cu sistemul judiciar, și ii solicită o discuție cu reprezentanții magistraților.

Redăm integral scrisoarea magistraților adresată lui Tudorel Toader

”Domnule Ministru,

Subsemnații, procurori și judecători, cu respectarea principiului separației puterilor în stat și a obligației de rezervă ce incumbă magistraților, am luat act, cu îngrijorare, de afirmațiile dumneavoastră privitoare la activitatea magistraților și la îndepărtarea Ministerului Public de la rolul său constituțional, precum și de anunțul recent cu privire la declanșarea inopinată a procedurii de evaluare a Procurorului General al PICCJ.

Pe această cale, procurorii semnatari ai prezentei scrisori își exprimă susținerea față de Procurorul General al PICCJ, domnul Augustin Lazăr, precum și față de poziția Secției pentru procurori din cadrul CSM, raportat la deserviciile pe care afirmații neinspirate cu privire la activitatea întregului Minister Public le pot aduce sistemului de justiție, în ansamblul său.

Judecătorii și procurorii semnatari subliniază că afirmațiile privitoare la sistemul judiciar, emise de Ministrul Justiției, pot aduce prejudicii societății în general, atât pe plan intern, cât și la nivel internațional. Considerăm că, în contextul desfășurării unor anchete penale importante și cu puternic impact social, poziția actorilor oficiali trebuie să fie una echilibrată și responsabilă.

În ciuda presiunilor constante, exercitate în ultimul an de mass-media și de reprezentanți ai formațiunilor politice, reafirmăm angajamentul de a ne exercita funcția în condițiile legii și sperăm într-un climat socio-politic care să permită atingerea scopului actului de justiție: aflarea adevărului și protejarea drepturilor cetățenilor.

Având în vedere contextul actual, interesul sporit al opiniei publice în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și activitatea derulată de Ministerul Public în dosare complexe, vă adresăm oficial invitația de a purta un dialog juridic constructiv cu semnatarii prezentei scrisori, în speranța că un dialog între persoane de bună-credință și cu solide cunoștințe juridice poate constitui un mijloc de a găsi soluția optimă pentru un sistem judiciar în slujba cetățenilor.

Reamintim că respectăm pe deplin libertatea dumneavoastră de exprimare, concretizată în opiniile exprimate în declarațiile de presă și în postările pe contul de Facebook, însă acestea au neajunsul de a fi unilaterale, astfel ca nu reprezintă un dialog constructiv cu sistemul judiciar. În speranța că veți da curs solicitării prezente, ne manifestăm disponibilitatea ca, în următoarele săptămâni, să ne desemnăm reprezentanții care vor participa la întâlnirea cu dumneavoastră”.1 Comment on "Unii procurori sătmăreni acuză politizarea Justiției. Notă de protest"

  1. Lili Puttana | august 31, 2018 at 17:09 |

    La urma urmei ce e atat de grav ca e evaluat un lucrator de la stat ???!!!De ce-i este frica lui Lazar daca n-a facut nimic ilegal ???

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre procurori
”Nevinovați”, nu glumă! Doar un infractor din 50 își recunoaște fapta în Satu Mare!

Închide