PESTA PORCINĂ. Zeci de porci sacrificați în județul Satu Mare

Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, a precizat că la nivelul judeţului Satu Mare s-au depus 14 dosare pentru despăgubirea în urma pestei porcine africane. S-au despăgubit 60 din totalul de 61 de porci (la cel nedespăgubit dosarul fiind în lucru), suma totală fiind de 53.690 de lei.

Reamintim că Serviciul Român de Informații a transmis averizări legate de pesta porcină, care țin de siguranța națională, încă din 2016. Oficiali guvernamentali și din rândul administrației publice au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că toți factorii responsabili din Guvern și conducerile județene au primit informări de la SRI.

Conform ultimelor date transmise de ANSVSA, virusul pestei porcine a fost confirmat în 156 de localităţi din zece judeţe, unde s-au înregistrat 725 de focare. Județele afectate sunt: Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de față, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine. Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct sau indirect între animale, prin hrănirea animalelor cu lături care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpușe care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supraviețuiește timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea congelată.Fii primul care comentează! despre "PESTA PORCINĂ. Zeci de porci sacrificați în județul Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Instituția Prefectului
Tot mai multe probleme cu barurile și sălile de nunți în județul Satu Mare

Închide