Avocații din județul Satu Mare ies în stradă. Protest fără precedent în instanțe

Avocații de la 14 barouri din țară, inclusiv din Satu Mare, au anunțat că vor ieși în stradă în semn de protest. Ei spun că vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la modul în care sunt stabilite onorariile pentru avocații din oficiu. 

Avocații de la 14 barouri din țară, Alba, Argeş, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiş și București, vor ieși în stradă pentru a protesta față de nivelul onorariilor pentru reprezentanții legali din oficiu.

“Protestul se va desfășura astfel: prezentarea avocaţilor în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braţ in perioada 11.02.2019 – 24.02.2019; asigurarea asistenţei judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive in perioada 25.02.2019 – 10.03.2019; neasigurarea asistenţei judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea şi aplicarea soluţiilor la problemele de mai sus cu incepere din 11.03.2019,” spun avocații.

Solicitările celor avocaţilor:

– Majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru prestarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală:

– Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor.

– Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

Uniunea Națională a Barourilor din România a anunțat că susține demersurile celor 14 barouri din țară.

“Solicitările formulate de numeroase barouri din cadrul UNBR privind asigurarea unei corecte remunerări a activității avocaților pentru serviciile avocațiale de asistență judiciară din oficiu și solicită găsirea unor soluții care să prevadă așezarea pe o bază echitabilă a cuantumului onorariilor avocaților care asigură asistență judiciară din oficiu,” precizează UNBR într-un comunicat de presă.

Ministrul Justiției, într-o postare pe Facebook, a spus că solicitările avocaților sunt “nejustificate”. Toader a dat și un exemplu. Printre solicitările avocaților se află majorarea onorariul pentru o acțiune de divorț de la 100, cât este în prezent, la 600 RON.

2 Comments on "Avocații din județul Satu Mare ies în stradă. Protest fără precedent în instanțe"

  1. Protocoalele cu Serviciile semnate de UNBR a menținut Avocatură în Uniunea Ceaușistă.Vedeti procesul lui Ceausescu similar cu Av. din oficiu care cere arestarea clientului său.

    View Comment
  2. nu meritănici in onoratiu .ca absolut nimic nu fac

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.