Drama SUTELOR de copii din municipiul Satu Mare. Despărțiți de părinți

Sute de elevi trăiesc o dramă, fiind nevoiți să nu își vadă părinții cu lunile sau chiar cu anii. Și asta pentru că adulții sunt nevoiți să plece la muncă în străinătate pentru a le asigura un trai decent minorilor.

Sute de familii despărțite

Concret, în anul școlar 2017-2018, conform datelor statistice primite de la Inspectoratul Școlar al Județului Satu Mare, la nivelul municipiului Satu Mare erau înregistrați un număr de 458 copii cu un singur părinte plecat la muncă în străinătate, în timp ce numărul copiilor cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate era de 54, iar cu părinte unic susținător plecat la muncă în străinătate erau înregistrați 61 de copii.

Până în prezent, la sediul Serviciului Public de Asistență Socială au fost înregistrate un număr de 19 notificări privind intenția părinților de a părăsi țara.

Obligațiile legale ale părinților

Primăria Municipiului Satu Mare prin Serviciul Public de Asistență Socială informează părinții care urmează să plece la muncă în străinătate despre procedura obligatorie de delegare a autorității părintești. În conformitate cu legile în vigoare, personalul specializat din cadrul Serviciului de Asistență Socială Satu Mare realizează periodic verificări la domiciliul copiilor care au ambii părinți sau părintele unic susținător, plecați la muncă în străinătate. Vizite periodice sunt făcute și la domiciliul copiilor care au revenit în țară după cel puțin un an petrecut în străinătate, alături de părinți.

Ce trebuie să știe aparținătorii

Astfel, în situația în care ambii părinți, părintele care exercită singur autoritatea părintească sau părintele la care locuiește copilul urmează să plece la muncă în străinătate, au obligația de a notifica această intenție serviciului public de asistență socială de la domiciliu, cu minimum 40 zile înainte de a părăsi țara, desemnând totodată o persoană, membru din familia extinsă, în grija căreia va/vor rămâne copilul/copiii pe perioada absenței părinților.

Ulterior notificării, reprezentanții S.P.A.S vor întocmi un raport de evaluare inițială, la domiciliul persoanei în grija căreia va/vor rămâne copilul/copiii, document care se transmite instanței de tutelă.

Notificarea Serviciului Public de Asistență Socială reprezintă doar o etapă în procedura de delegare a autorității părintești, astfel că, după depunerea notificării la sediul S.P.A.S, părintele trebuie să se prezinte la instanța de tutelă pentru confirmarea persoanei desemnate, unde va înainta un dosar care va cuprinde raportul de evaluare inițială întocmit de către reprezentanții S.P.A.S și alte documente relevante, urmând ca după analizarea dosarului în cauză, instanța să emită o hotărâre de delegare a autorității părintești către persoana respectivă, pe o perioadă de maxim un an.

În grija familiei extinse

În cazuistica copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, toți copiii ai căror părinți au depus la S.P.A.S Satu Mare notificarea privind intenția de a pleca la muncă în străinătate au rămas în grija familiei extinse, aceasta fiind una dintre principalele condiții prevăzută de legislația în vigoare.

Verificări la domiciliul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate

Fii primul care comentează! despre "Drama SUTELOR de copii din municipiul Satu Mare. Despărțiți de părinți"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Inspectoratul Școlar Județean
Realitatea învățământului din Satu Mare: Peste jumătate din profesori au căzut la titularizare

Închide