Ungaria încearcă o propagandă revizionistă în școlile din județul Satu Mare

FOTO: Arhivă

Ungaria face un joc lipsit de diplomație în județul Satu Mare. Vorbim despre o competiție școlară având ca idee centrală efectele Tratatului de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920, prin care s-a consfințit de jure expresia dorinței de autodeterminare și unire cu România a Transilvaniei, așa cum a fost evocată de voința populară manifestată la 1 decembrie 1918. Invitația a fost trimisă în mai multe școli din județul Satu Mare, spre surprinderea Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, care a declarat oficial că: ”nu știam nimic despre așa ceva”.

 Ungaria dă dovadă de lipsă de diplomație

Potrivit informațiilor PresaSM, Ministerul Resurselor Umane (EMMI) şi Oficiul Educaţiei (OH) au lansat o competiţie de istorie la nivel de liceu, cu caracter transfrontalier, în limba maghiară.

Iar Ungaria nu se rezumă la teritoriul național, ci își extinde demersul ”educațional” în România, Ucraina, Serbia, Slovacia, Croaţia, Slovenia, Austria.

”Scopul chestionarului este de a prezenta condiţiile de pace de la Trianon în Ungaria în anii 1920, de a face cunoscute evenimentele şi consecinţele tratatului de pace şi de a încorpora în mintea copiilor de 14-18 ani o abordare multiplă, analitică. Chestionarul introduce participanţii la evenimentele de o sută de ani cu ajutorul unor texte literare şi istorice, hărţi și analize şi exerciţii situaţionale. Pe lângă aprofundarea cunoştinţelor, cunoştinţele obţinute prin competiţie vor contribui, de asemenea, la dezvoltarea unei conștiințe naţionale sănătoase de sine și a unui sentiment de apartenenţă naţională”, potrivit documentului obținut de PresaSM. 

Document semnat de către Dr Gloviczki Zoltan, șeful Oficiului Educației.

Cum se va desfășura ”concursul”

Organizatorii susțin că primele două etape ale competiție se vor desfășura online, urmând ca finala să aibă loc în Budapesta.

”Vă rugăm să informaţi studenţii instituţiei dvs. si profesorii relevanţi despre competiţie şi posibilitatea de a solicita concursul!  Prima şi a doua etapă a competiţiei vor fi organizate online, iar runda finală va avea loc la Budapesta.  (…) Sper că am atras interesul şi mulţi studenţi din instituţia dvs. vor solicita testul. Literatura de concurenţă şi procesul de pregătire pot contribui semnificativ la creşterea cunoștințelor elevilor”, se mai arată în documentul obținut de PresaSM.

Inspectoratul Școlar Județean: ”nu știam nimic”

Cum este posibil să se facă o astfel de propagandă în școlile din județul Satu Mare?! Aceasta este întrebarea pe care reporterul PresaSM i-a adresat-o inspectorului general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, Kallos Zoltan.

Acesta s-a declarat total surprins de întrebare, precizând că nu știe nimic despre subiect, dar se va interesa.

Într-adevăr, într-un timp extrem de scurt, Kallos a venit cu un răspuns aproximativ: ”Din cele trei licee maghiare, doar la Liceul Reformat și la Kolcsey Ferenc s-au trimis astfel de invitații. Din câte știm, nimeni nu a dat curs invitației”.

Reporterul PresaSM l-a informat că astfel de invitații au fost trimise în tot județul, iar Kallos Zoltan s-a angajat să facă o anchetă în acest sens.


NOTA REDACȚIEI: Din păcate, astfel de acțiuni dăunează pe termen scurt, mediu și lung bunelor relații interetnice din această zonă a țării. Dacă finanțarea de către Ungaria a unor școli din județul Satu Mare este ceva de ordinul normalității (la fel cum procedează și România în zonele locuite de români, în afara granițelor), nu la fel se poate spune și despre acest concurs care aduce atingere în mod evident intereselor naționale ale statului român.

4 Comments on "Ungaria încearcă o propagandă revizionistă în școlile din județul Satu Mare"

 1. Acum să vedem ce face CONCRET domnul prefect!! Că de la primar și președintele consiliului județean, ambii unguri, e clar la ce să ne așteptăm! Deșii își primesc salariile de la statul român. Cel puțin salariile oficiale….

  View Comment
 2. Eu nu am auzit de așa ceva. Fiul meu precis că nu va participa la asemenea test la fel și mulți alții. Majoritatea părinților gândesc rațional și cu respect față de colegi, vecini și prieteni români. Cu multe chestii din învățămînt nu suntem de acord. Iar în legătură cu primarul actual am avut o surpriză plăcută și nu faceți campanie electorală impotriva actualului primar doar că este ungur. uitați-va la ce a realizat in acești 4 ani față ceilalți. Evident în limita posibilităților financiare și legale. ( asta ca răspuns la CETAȚEAN)

  View Comment
 3. Desigur . Copiii maghiari nu ar trebui să știe adevărul sau să se gândească la trecutul lor. Ai uitat cum ati făcut propagandă în școlile maghiare acum 100 de ani ? Ia bâşti de aici

  View Comment
 4. Cu ce prostii vă ocupati , in aceasta situatie gravă.Se va renunta la orice concurs, cine e responsabil.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Inspectoratul Școlar Județean, revizionism
FOTO/VIDEO. De ce au ajuns limuzinele în curtea Liceului German: ”S-a înțeles totul greșit”

Închide