FOTOGALERIE. Povestea sătmărenilor lăsați fără biserică. Au făcut alta mai mare

sursa: Episcopia Română a Maramureșului și Sătmarului

După ce a fost lăsată fără lăcaș de cult în urma unui proces purtat cu Biserica Greco-Catolică, Parohia Ortodoxă Babța a strâns rândurile, iar în doar șase ani a reușit să ridice o nouă biserică. Astfel, au dispărut și tensiunile provocate de faptul că ortodocșii au fost lăsați fără lăcaș de cult, cu toate că ar reprezenta circa 75% din credincioșii din localitate. Noua Biserică a fost sfințită astăzi de către episcopul ortodox al Maramureșului și Sătmarului, Iustin Sigheteanul.

Sute de credincioși au participat la slujba de târnosire a bisericii ortodoxe din Babța, oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin Sigheteanul, altăuri de un sobor format din 35 de preoți.

Reîntoarcerea la valori tradiționale

sursa: Episcopia Română a Maramureșului și Sătmarului

După săvârștirea tripticului târnosirii și a liturghiei arhierești, Iusitin Sigheteanul le-a vorbit celor prezenți despre pericolele lumii moderne și despre necesitatea protejării copiilor și tinerilor.

“Este plină de idoli lumea în care suntem. Este plină de lucruri rele şi întunecate. Acestea sunt marile capcane pentru copiii şi pentru tineret. Noi suntem maturi şi ştim să alegem grâul de neghină, dar tinerii sunt otrăviţi în fiecare zi cu mărfuri ambalate frumos, care sunt otrăvitoare şi ucigătoare de suflet. De la moartea albă, de la droguri până la toate imaginile cu care este agresată societatea de astăzi,” le-a spus credincioșilor adunați la Babța Iustin Sighteanul.

sursa: Episcopia Română a Maramureșului și Sătmarului

În semn de înaltă apreciere şi preţuire şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii cu hramurile “Naşterea Maicii Domnului” şi “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Babţa, Protopopiatul Carei, preotul paroh Valentin Bota a fost distins cu titlul de iconom stavrofor, având dreptul de a purta brâu roşu şi Sfânta Cruce.

sursa: Episcopia Română a Maramureșului și Sătmarului

De asemenea, au primit diplome de vrednicie pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii, primarul Aurel Bojan al comunei Bogdand, epitropul Vasile Mare, Consiliul Parohial, Veronica Pop, membră a Comitetului de Femei, Vasile Oegar, constructorul bisericii, artistul în piatră Marius Bota, coordonatoarea corului de copii “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Daniela Dragoş, Corul de copii al bisericii şi binefăcătorul Ioan Pop.

sursa: Episcopia Română a Maramureșului și Sătmarului

Preotul paroh Valentin Bota a mulţumit pentru distincţia primită şi a oferit în dar Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, pentru Muzeul Episcopiei.

sursa: Episcopia Română a Maramureșului și Sătmarului

sursa: Episcopia Română a Maramureșului și Sătmarului

La slujbă au participat și deputatul Octavian Petric, primarul comunei Bogdand, Aurel Bojan,

Piatra de temelie, pusă în aprilie 2011 

Piatra de temelie a noii biserici ortodoxe în Parohia ortodoxă Babța din Protopopiatul Carei a fost pusă data de 10 aprilie a anului 2011. Slujba de sfințire a fost săvârșită tot de către episcopul ortodox al Maramureșului și Sătmarului, Iustin Sigheteanul. La Sfânta Liturghie au participat sute de persoane.

Sprijin din partea deputatului Petric

Deputatul Octavian Petric a fost cel care a sprijinit construirea noului lăcaș de cult. Acesta laudă eforturile comunității locale.

sursa: Episcopia Română a Maramureșului și Sătmarului

”După un proces în care o minoritate religioasă, reprezentând 25% dintre creștinii din Babța, a revendicat și obținut vechiul lăcaș de cult în instanțele judecătorești, iată că după șase ani de la punerea pietrei de temelie, creștinii ortodcși din Babța au reușit să ridice o nouă biserică. Mai mare și mai frumoasă. Azi a avut loc o mare sărbătoare creștinească, și anume sfințirea bisericii de către episcopul Iustin Sigheteanul. Biserica este gata în proporție de circa 80%, acum urmând să se realizeze doar pictura. Îi felicit pe vrednicii credincioși din Babța, acolo unde deși populația este îmbătrânită, a reușit o astfel de minune. Personal, am contribuit cu sume importante de bani pentru a sprijini eforturile parohiei ortodoxe și ale localnicilor”, a declarat deputatul Octavian Petric.


locuri de munca satu mare

2 Comments on "FOTOGALERIE. Povestea sătmărenilor lăsați fără biserică. Au făcut alta mai mare"

  1. preot BOTEA Adrian | septembrie 20, 2017 at 09:03 |

    Stimata redactie si stimate autor al articolului, nu au existat tensiuni intre catolici si ortodocsi la Babta, dupa cum nu a existat nici un proces. In biserica veche (greco-catolica) s-a slujit alternativ fara nici o problema pana in decembrie 2012, cand ortodocsii s-au mutat in noua lor biserica. Ba mai mult, pentru a nu se ajunge pe calea justitiei, parohia ortodoxa a DONAT vechiul lacas de cult parohiei greco catolice. Va rog, daca nu informati, macar nu dezinformati. Multumesc.

    View Comment
  2. Domnule părinte! Nu eu am scris articolul dar dacă citiți atent vedeți că nu ziariștii spun asta ci pseudodeputatul prin accident electoral Tavi Petric. El vrea să se dea rotund și mare că dă bine în poză. Vrea să creeze impresia de parcă ar face și el ceva.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Biserica Ortodoxa, Iustin Sigheteanul
Curaj! Un preot sătmărean le cere credincioșilor să fie verticali (VIDEO)

Închide