FOTOGALERIE. Profanare fără precedent: 54 de morminte. Teorii și acuzații, autorii sunt liberi

cimitir vandalizat Satu Mare

Potrivit unui bilanț preliminar, 54 de morminte vandalizate au fost înregistrate în urma incidentului de vineri noaptea. 

Bilanțul complet al distrugerilor în Cimitirul Romano-Catolic de la cap pod Decebal a ajuns la 54 de morminte, potrivit administratorilor cimitirului. Episcopia Romano-Catolică are o ședință de lucru chiar în această seară, urmând să decidă dacă va depune plângere penală împotriva autorilor. Cu atât mai mult cu cât acolo sunt înmormântați reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice.

În orice caz, Inspectoratul Județean de Poliție s-a autosesizat deja. Încă nu ar fi fost identificați autorii acestei infracțiuni, dar polițiștii lucrează la acest caz.

Acuzații și teorii

Pe diferite grupuri de Facebook au fost lansate tot felul de teorii. Unii spun că este ciudat faptul că aproape toate pietrele funerare vandalizate aparțin etnicilor maghiari. În schimb, tot etnicii maghiari au opinat că această teorie nu ar sta în picioare, în condițiile în care cimitirul este unor romano-catolic, circa 90% din cei îngropați acolo fiind de maghiari.

Cert este faptul distrugerile sunt fără precedent în ultimii ani, iar cei care au comis acest sacrilegiu vor răspunde destul de dur în fața legii.

Reamintim că imagini revoltătoare în cimitirul din zona intersecției Burdea, pe Drumul Careiului, acolo unde zeci de morminte au fost făcute una cu pământul.

Zeci de morminte profanate

Reporterii PresaSM au afost la fața locului și au aflat că azi noapte, în jurul orei 01.00, una sau mai multe persoane au distrus un număr de circa 50 de pietre funerare, pe care le-au lovit și spart.

Din câte se pare, nu ar fi vorba despre niște persoane fără adăpost sau de niște teribiliști, putând fi vorba despre un act intenționat, de profanare. Cel puțin acest lucru îl suspectează și reprezentanții cimitirului. Aceștia au precizat pentru PresaSM că nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani.

”Totul s-a întâmplat între ora 00.00 și 01.00. Am sesizat Poliția. Programul de acces este până la ora 20.00”, a spus reprezentantul cimitirului pentru PresaSM

Nu există pază pe timpul nopții

Oamenii acuză că pe timp de noapte nu există niciun paznic, fapt care a facilitat acțiunea profanatorului/profanatorilor.

”Nu se poate așa ceva. Noi pentru ce plătim taxe aici, dacă nici măcar un pazniv nu există pe timp de noapte?”, s-au plâns oamenii. 

Polițiștii au prelevat mai multe probe și au început deja o anchetă.

Morminte vandalizate Satu Mare. Cel puțin doi autori

Reporterii PresaSM au observat cel puțin două tipuri de urme de pantofi pe unele locuri de veci, de marimea 44-45. Semn că autorul/autorii s-au urcat pe morminte și au lovit cu picioarele pietrele funerare. Dar, cel mai probabil, nu și-au dat seama că au lăsat în urma lor și semne.

Indivizii au distrus mormintele care se aflau pe centrul cimitirului, ferite de privirile potențialilor martori, în special cele din zona unei capele mortuare de mari dimensiuni.2 Comments on "FOTOGALERIE. Profanare fără precedent: 54 de morminte. Teorii și acuzații, autorii sunt liberi"

  1. Evident că nu au fost oamenii străzii din moment ce au dat cu spray de vopsea. Aceștia au fost niște golani, care dacă nu era cimitir romano-catolic atunci făceau alt vandalism cu alt pretext. Păcat că s-a întâmplat așa ceva.

    View Comment
  2. Oameni… Scuze jigodi de oameni care nu au respect educatie ce sa mai spunem de cultura Din pacate sunti prea multi idioti de genu

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre cimitire
FOTOGALERIE. Cimitirul din centrul Sătmarului, PROFANAT! Zeci de morminte distruse și pângărite

Închide