Guvernul ia banii cu două mâini și dă cu una. Județul Satu Mare primește sume insuficiente!

Când vine vorba despre încasat taxe, Guvernul României – prin structurile proprii – se pricepe de minune. Problema este atunci când trebuie să asigure o bună împărțire a fondurile publice. Aici deja totul ține de simpatii și calcule politice, nu de nevoi de dezvoltare. Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a spus clar că nu este mulțumit de modul în care s-au împărțit banii. 

Concret, în ședința de astăzi, consilierii județeni sătmăreni au votat proiectul privind repartizarea pentru primării a cotei de 17,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor, estimat a fi încasat la nivelul județului Satu Mare în anul 2019, în sumă de 241,3 milioane de lei, precum și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, în conformitate cu prevederile din Legea bugetului de stat pe anul 2019, în sumă de 266,3 milioane de lei.

Astfel, județului Satu Mare i s-au repartizat sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată în valoare totală de 266,3 milioane de lei. Din această sumă, 201,5 milioane de lei sunt alocate pentru asigurarea bugetului de funcționare a Județului Satu Mare, 7,1 milioane de lei sunt destinate compensării pierderilor înregistrate de primării în anul 2018, iar pentru acoperirea cheltuielilor cu asistența socială au fost alocate 57,6 milioane de lei.

Pentru acest ultim capitol, sumele repartizate ar trebui să acopere 90% din cheltuielile pe anul 2019, diferența de 10% revenind în sarcina autorităților locale, însă conform estimărilor realizate privind cheltuielile pentru anul 2019, sumele alocate până în prezent sunt insuficiente.

“Nici eu, nici majoritatea primarilor din județ nu suntem mulțumiți de această repartizare, însă înainte de ședința extraordinară am primit o adresă de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Satu Mare prin care se specifică faptul că prin rectificări bugetare ulterioare, se vor echilibra în continuare cele trei capitole bugetare care fac obiectul proiectului de hotărâre: acoperirea diferențelor față de bugetul inițial din anul 2018, echilibrarea cheltuielilor legate de asistența socială și bugetul de funcționare al Județului Satu Mare. Sperăm într-o rectificare în a doua jumătate a anului, pe baza raportărilor reale pe anul 2019”, a afirmat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, la finalul ședinței extraordinare.

Fii primul care comentează! despre "Guvernul ia banii cu două mâini și dă cu una. Județul Satu Mare primește sume insuficiente!"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Pataki Csaba
Modernizarea Unității de Primiri Urgențe, în linie dreaptă. Investiție de 1,5 milioane euro

Închide