Iohannis, acuzat că blochează un proiect european de 200 mil. euro la Satu Mare


Președintele Klaus Iohannis este acuzat de ministrul Roxana Mînzatu că blochează investiții de peste 1,5 miliarde euro din fonduri europene prin refuzul de a numi un nou ministru al Mediului. La Satu Mare, potrivit ministrului Fondurilor Europene, sunt în joc peste 200 de milioane de euro. 

Într-un comunicat de presă, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că blochează proiecte de 1,5 miliarde prin refuzul de a numi un nou ministru al Mediului.

“Săptămâna aceasta, Guvernul României ar fi trebuit să adopte o Hotărâre de Guvern prin care proiectele vizând rețelele de apă și apă-uzată să poată beneficia de aplicarea ratei forfetare de 6% din veniturile nete, agreată cu Comisia Europeană. Această măsură este ultimul pas într-un proces la care s-a lucrat intens în ultimele luni pentru a permite semnarea urgentă a contractelor de finanțare cu operatorii regionali de apă. Orice zi de întârziere afectează implicarea orașelor în proiecte și semnarea contractelor de lucrări, iar ulterior, pentru transmiterea cât mai rapidă a proiectelor spre aprobare la CE. Din păcate, prin refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta numirea ministrului mediului, toate procedurile sunt blocate din cauza lipsei avizului ministrului de resort”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Roxana Mînzatu face referire la cele mai avansate proiecte pregătite pentru accesarea de fonduri europene POIM pentru investiții majore în rețele județene de apă și canalizare blocate de lipsa unui ministru interimar la Mediu:

•          Constanța – 593.184.990 euro (valoare eligibilă)

•          Olt  – 210.114.413 euro (valoare eligibilă)

•          Buzău  – 292.925.510 euro (valoare eligibilă)

•          Satu Mare – 211.811.629 euro (valoare eligibilă)

•          Onești – 47.000.000 euro (valoare eligibilă)

•          București Ghidigeni – 40.974.215 euro (valoare eligibilă)

Proiectele urma să deservească o populație totală de 1.171.727 de cetățeni, beneficiari ai serviciilor de alimentare cu apă potabilă și 751.177 de cetățeni, beneficiari ai serviciilor de canalizare.

Cel mai probabil, ministrul se referă la Master Planu-ul pentru apă și canal, cel preconizat că va costa 230 de milioane de euro. El prevede inclusiv o nouă magistrală, una de aproximativ 40 de km, care să lege Satu Mare de Bogdand. Localitățile de pe traseu vor avea și ele acces la apa de la uzina din municipiu. Proiectul mai prevede punerea la punct a micilor aglomerări care depăşesc 2.000 de persoane şi eficientizarea sistemului actual, toate pentru a asigura apă potabilă de calitate pentru sătmăreni.

Iohannis, acuzat de jocuri politice pe seama cetățenilor

Ministrul spune că președintele acționează politic, din dorința de a bloca Guvernul.

“Klaus Iohannis trebuie să înțeleagă că din dorința sa de a bloca PSD și Guvernul României ajunge să facă rău românilor, beneficiari de programe care se derulează cu fonduri europene. Nu a înțeles nici astăzi, după cinci ani de mandat în fruntea țării, că deciziile sale afectează viața oamenilor. Președintele ar trebui, mai degrabă, să le explice românilor, de la înălțimea tribunei prezidențiale, de ce blochează proiectele de apă și apă-uzată”, mai spune ministrul.3 Comments on "Iohannis, acuzat că blochează un proiect european de 200 mil. euro la Satu Mare"

  1. politica este o mare c…va cine are dreptate?Presedintele cu argumentele lui s-au Prim ministru cu argumentele sale ,sa apelat la CC ,si cine are dreptate ca nimeni nu itelege nimic.

    View Comment
  2. Serios??? Dar dacă se numea Kelemen Hunor nu era nicio problemă, așa-i????

    View Comment
  3. Vin alegerile ,e de gândit pierderi de fonduri Europene.Si asa avem prea putine proiecte,care să ne aducă fonduri.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Apaserv
FOTO/VIDEO. Se lucrează în ritm alert, pe timp de noapte, pe bulevardul Goga

Închide