Mégis teleht több disznót tartani!

„Eredményes volt a munkánk! Adrian Oros mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy visszavonja azt a vitatott, és az RMDSZ által értelmetlennek vélt rendelet-tervezetet, amely öt állatra limitálná a háztáji gazdaságokban tartható sertések számát” – kommentálta Facebook-oldalán a gazdálkodók által nagyon várt hírt Magyar Lóránd parlamenti képviselő szerdán.

Magyar nemrég egyeztetett a mezőgazdasági miniszterrel, kérve a közvitára bocsájtott rendelettervezet visszavonását, ugyanis az hátrányosan érintette volna a családi gazdaságokat. Adrian Oros akkor ígéretet tett arra, hogy minden érintett számára elfogadhatóvá alakítják a jogszabály végső formáját, a rendelet teljes visszavonása azonban meglepő, bár az elmúlt időszakban számos bírálat érte a gazdaszervezetek részéről is.

A közvitára bocsátott rendelet ötre korlátozta volna a háztáji, saját fogyasztásra szánt sertések számát – az öt sertés között lehet koca, malac, süldő is, nem csak hízó, mint korábban fogalmaztak.

A mezőgazdasági miniszter a rendelet visszavonása kapcsán arról is beszélt, hogy a sertéspestis megjelenése óta tetemes károkat okozott az országban. 740.000 sertést kellett leölniük a hatóságoknak, a gazdáknak és sertésfarmoknak nyújtott támogatás elérte a 6 millió lejt. A kereskedelmi deficit ebben a szektorban pedig 621 millió euró – Romániában 3,6 millió sertés hízlalására van lehetőség, de csupán 982.701 állatot nevelnek, számos farmot ugyanis kénytelenek voltak bezárni, az ország pedig csak 25 százalékát állítja elő a lakosság által elfogyasztott disznóhúsnak.


Fii primul care comentează! despre "Mégis teleht több disznót tartani!"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre deputat Magyar Lorand, disznó
PROIECT. Creșterea porcilor în gospodăria proprie, limitată. Țăranii nu îi vor putea vinde

Închide