Nicoară: Tragedia din Caracal, generată de incompetența autorităților. Profesioniștii nu au loc în instituții din cauza sistemului de pile și relații

Parlamentarul PNL Romeo Nicoară îndeamnă la găsirea unor soluții care să reformeze toate instituțiile din țară, cele care ar trebui să înțeleagă, împreună cu politicienii, că sunt în slujba cetățeanului. Liberalul spune că tragedia din Caracal a fost generată de incompetența autorităților, dar există și soluții, iar un prim pas trebuie să fie tocmai profesionalizarea instituțiilor statului. 

Deputatul liberal Romeo Nicoară, într-o postare pe Facebook, face apel la reformarea instituțiilor statului. Tragedia de la Caracal, crede parlamentarul, a fost generată tocmai de incompetența autorităților.

“Toatã situația generată de tragedia de la Caracal, drama familiei fetei presupus ucise, incompetența autorităților care nu au intervenit prompt (la fel ca în multe alte domenii unde autoritatea statului e praf) au creat o stare de emoție cum din păcate am mai întâlnit în ultimii ani. Vezi cazul Colectiv sau OUG 13,” spune parlamentarul.

Nicoară spune că demisiile de până acum au fost necesare, dar nu suficiente, iar decidenții politici trebuie să vină cu soluții pentru a schimba sistemul.

“[…] așa cum deja s-a pronunțat președintele țării, domnul Klaus Iohannis, modificările legislative ce privesc gestionarea situațiilor de urgență, în toate aspectele lor, legislația privind infracțiunile grave contra persoanei sau angajarea de experți în instituțiile publice și nu a pilelor personale sau de partid, trebuie sa fie PRIORITĂȚi ale executivului și desigur ale Parlamentului care ar trebui să se întâlnească de urgență, acum, în august, pentru a modifica legile necesare,” explică parlamentarul.

Profesioniștii nu au loc în instituții din cauza sistemului PCR – pile-cunoștințe-relații

Problema este că, la ora actuală, profesioniștii pe care îi are România nu încap în instituții din cauza sistemului clientelar.

“Și, dacă vorbim de experți în aceste instituții, e important sa spunem ca românii au mulți profesioniști care adesea nu au loc în instituțiile publice din cauza sistemului bolnav PCR (pile-cunostinte-relatii). Vă mai amintiți expresia?”, mai scrie Nicoară.

Printre soluțiile identificate de parlamentar se numără și unele implementate deja în alte țări. Profesioniștii ar putea fi atestați de instituții care să fie cu adevărat independente

“Aș spune că un prim pas în consolidarea și în profesionalizarea instituțiilor statului ar trebui sa fie sistemul de selecție al tuturor celor ce se angajează în sistemul public, poate printr-o metoda inovativă precum licențierea pe fiecare specializare în parte printr-un examen online, prin intermediul unei instituții unice independente, licențiere care să dea dreptul de a profesa unei persoane (vezi exemplu în SUA).[…] Este doar un simplu exemplu, dar până nu vom avea astfel de experți certificați, în orice domeniu, chiar și in poliție sau alte instituții din domeniul siguranței și ordinii publice nu cred că putem avea așteptări mari de la vreo instituție publică care să producă rezultate”, spune Nicoară.

Politicienii trebuie să se schimbe: Sunt în serviciul cetățenilor

Și clasa politică trebuie să se schimbe, zice deputatul sătmărean, iar politicienii trebuie să învețe că sunt în slujba cetățenilor.

“Însă, mai presus de toate aceste lucruri necesare este ceea ce numim profesionalizarea clasei politice. Pâna când politicienii de vârf (dar și cei de la diverse niveluri locale) nu vor întelege care le este rolul, acela că ei sunt ÎN SERVICIUL CETĂȚENILOR, că sunt acolo pentru a proteja și oferi garanții că avem o țară sigură, până atunci vom bâjbâi în această tranziție veșnică ce deja durează de 30 ani. Democrația nu e ușoară, nu e ieftină, dar e cea mai bună!”, concluzionează Romeo Nicoară.1 Comment on "Nicoară: Tragedia din Caracal, generată de incompetența autorităților. Profesioniștii nu au loc în instituții din cauza sistemului de pile și relații"

  1. Frt adevarat… Stiti cat costa un post la pompieri in SM??? Sa u la jandarmerie ce sa mai zicem de politie notariate ect vai de capu nostru

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre deputat Romeo Nicoara
Deputatul Romeo Nicoară: 173 de parlamentari PNL, USR, PMP și UDMR au semnat moțiunea de CENZURĂ

Închide