Pericol la granița cu Ucraina. Autoritățile încearcă să oprească virusul pestei porcine

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuţa, a dat detalii despre evoluţia pestei porcine africane din Satu Mare. În acest momentul la nivelul judeţului mai sunt 7 focare, toate aflate în partea de nord a judeţului, la graniţa cu Ucraina.

Dacă nu mai apar focare noi, aproximativ după 15 octombrie se sting toate focarele de pestă porcină africană la porc domestic din judeţul Satu Mare.

Reamintim că Direcția Județeană a Serviciului Român de Informații (SRI) Satu Mare a informat autoritățile centrale și județene cu un an înainte de a se înregistra primul caz de pestă porcină africană. Mai exact, în luna iunie a anului 2016 s-a făcut prima informare către autoritățile din domeniul sanitar-veterinar și cele de decizie județeană. La acea dată s-au făcut controale ”severe” la granițele județului Satu Mare.

După mai bine de un an, adică în 28 iulie 2017, cu toate ”eforturile” autorităților de frontieră și cele sanitar-veterinare, reporterii PresaSM relatau în premieră că în județul Satu Mare – mai exact în Sătmărel – este primul focar de pestă porcină africană. Sursa virusului – potrivit concluziei celor de la Direcția Sanitar-Veterinară – era introducerea în România, via Ucraina, a unor produse din carne de porc. Cu toate controalele din PTF Halmeu.

La acea dată totul a fost trecut sub tăcere, autoritățile județene precizând că ar fi doar un exercițiu. Dar totul a ieșit la iveală după ce jurnaliștii PresaSM au realizat că prin severitatea controalelor nu putea fi vorba despre vreun exercițiu.

După câteva ore de la primele informații vehiculate în mass media, autoritățile centrale și județene au recunoscut totul. Au fost realizate filtre la intrarea în municipiul Satu Mare, în Balta Blondă, fiecare mașină fiind stropită cu substanțe speciale. Filtrele au fost formate din echipaje ale Poliției Locale, Inspectoratului Județean de Poliție și Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Fii primul care comentează! despre "Pericol la granița cu Ucraina. Autoritățile încearcă să oprească virusul pestei porcine"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre judetul satu mare
FOTO/VIDEO. Elevii de zece ai județului, premiați la Satu Mare

Închide